Valul 5 al pandemiei, aşteptat să ia amploare în România în a doua jumătate a lunii ianuarie

Valul 5 al pandemiei, aşteptat să ia amploare în România în a doua jumătate a lunii ianuarie

Valul 5 al pandemiei de Covid-19 este aşteptat să ia amploare în România în a doua jumătate a lunii ianuarie, când va avea loc o creştere clară a numărului de noi cazuri de infectare, potrivit estimărilor directorului medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", dr. Adrian Marinescu.

"Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară", a declarat dr. Marinescu, pentru Agerpres.

"Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful", a completat medicul.

Directorul medical al Institutului "Matei Balş" avertizează că numărul mare de cazuri noi, chiar dacă nu vor evolua spre forme severe de Covid-19, va genera probleme, fiind nevoie de creşterea capacităţii de evaluare în afara spitalelor.

"Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă", a menţionat dr. Marinescu.

Persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o "probabilitate mică" de a face o formă complicată de Covid-19 şi de a ajunge la terapie intensivă, estimeaz[ medicul.

În ultimele zile, România a intrat într-o fază de creştere accelerată a numărului de cazuri noi în valul 5 al pandemiei, asociat infecţiilor cu varianta omicron a virusului SARS-CoV-2.

Săptămâna trecută, numărul de cazuri noi a crescut cu 88,4% faţă de săptămâna anterioară, până la 8.555 – cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele 4 săptămâni, după 9 săptămâni la rând de scădere.

De asemenea, 403 pacienţi cu forme grave ale bolii sunt internaţi la ATI (din care 7 sunt minori), în creştere cu 2 faţă de ziua precedentă şi nivel-maxim al ultimelor 7 zile.

viewscnt