Varianta delta, care a înlocuit aproape complet celelalte tulpini ale SARS-CoV-2 în România, a provocat până acum 24 de decese confirmate prin secvenţiere genomică, arată calculele 360medical.ro pe baza datelor oficiale publicate marţi de Institutul naţional de Sănătate Publică (INSP).
Datele vin la 4 săptămâni după ce varianta delta (indiană) a virusului SARS-CoV-2 a devenit în mod oficial tulpina dominantă în România, la trei luni după confirmarea primului caz de infecţie cu această variantă pe teritoriul ţării.
Astfel, în ultima săptămână (între 16 şi 22 august) au fost realizate 94 de secvenţieri genomice la cele 7 laboratoare din ţară care dispun de tehnologia necesară (INCDMM Cantacuzino, INBI ”Prof.Dr.Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie ”Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe).
În toate cele 94 de probe analizate au fost identificate variante ce determină îngrijorare, din care 91 cu varianta delta (indiană) – 96,8% din numărul total de probe secvenţiate - şi 3 cu varianta alfa (britanică) - 3,2%.
În precedentele două săptămâni (2-8 august şi 9-15 august) nu au mai fost detectate alte variante care determină îngrijorare în afară de varianta delta în secvenţierile realizate în România.
Datele sugerează că săptămâna 19-25 iulie este prima săptămână în care varianta delta a înlocuit varianta alfa ca tulpină dominantă a SARS-CoV-2 în România, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor europene, şi că, din săptămâna 2-8 august, varianta delta a înlocuit aproape complet celelalte tulpini.
În total, România a ajuns la 450 de cazuri confirmate de infecţie cu varianta delta a virusului şi la 24 decese – cu 3 mai multe faţă de săptămâna precedentă.
“Dintre cele 450 cazuri confirmate cu varianta delta, 94 (20,9%) fuseseră vaccinate: 4 incomplet şi 90 complet vaccinate (20% din total)”, a precizat INSP, într-un comunicat.
Cu toate acestea, INSP consideră în continuare că “în acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei delta”.
Totuşi, instituţia asociază creşterea rapidă a numărului de cazuri noi din ultimele săptămâni cu situaţia dominantî a variantei delta în România.
"În ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvenţiate de la o săptămână la alta şi secvenţierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvenţiate, cuplată cu rata de creştere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluţie a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta", se arată în raportul INSP.
Primul caz de infecţie cu o variantă indiană a SARS-CoV-2 a fost confirmat în 29 aprilie în România, într-un focar din judeţul Braşov în rândul unor persoane sosite din India.