Un nou studiu arată că există o asociere între vârstă, menopauză şi problemele legate de vezica urinară hiperactivă şi incontinenţa urinară. Femeile aflate în postmenopauză, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani, au mai multe şanse de a avea sindromul vezicii urinare hiperactive. În plus, femeile care au obezitate şi naşteri multiple au un risc mai mare de incontinenţă urinară de efort.
Rezultate studiului au fost publicate în Menopause, revista Societăţii Nord-Americane de Menopauză (NAMS). Au fost efectuate mai multe studii asupra acestor probleme urinare care pot afecta negativ calitatea vieţii unei femei. Dar acesta este cel mai mare studiu cunoscut, cu date de la peste 12.000 de femei. Scopul acestuia a fost de a investiga prevalenţa şi factorii asociaţi cu simptomele urinare.
Simptomele incontinenţei urinare sunt frecvente la femei şi de obicei se agravează pe măsură ce femeile îmbătrânesc. În Statele Unite, prevalenţa incontinenţei urinare este de 17,1% la femeile cu vârsta de 20 de ani sau mai mult şi de 38% la femeile de 60 de ani şi mai mult.
Incontinenţa urinară este definită ca pierderea involuntară de urină asociată cu nevoia de a urina. Incontinenţa urinară de efort, în schimb, este pierderea involuntară de urină din cauza efortului sau a efortului fizic, inclusiv activităţi sportive, strănut şi tuse. Dintre cele două, femeile sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu incontinenţa urinară. Sindromul vezicii urinare hiperactive se caracterizează prin nevoia urgentă de-a urina şi este, de obicei, însoţită de frecvenţă crescută în timpul zilei şi/sau nicturie, cu incontinenţă urinară.
Alţi factori studiaţi au inclus fumatul, antecedentele de diabet, histerectomia şi utilizarea terapiei hormonale. Cercetătorii sugerează că ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a lua în considerare asocierea dintre timpul de la menopauză şi simptomele vezicii hiperactive în perioada de perimenopauză.
„Acest studiu subliniază cât de frecventă este incontinenţa urinară la femei, aproape una din cinci femei japoneze raportând incontinenţă urinară în ultima lună. Femeile de vârstă mijlocie au fost în mod special afectate de incontinenţă urinară:18,2% la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 54 de ani. Având în vedere efectul negativ semnificativ asupra calităţii vieţii şi prezenţa unor strategii eficiente de gestionare a acestor simptome împovărătoare, clinicienii ar trebui să întrebe în mod obişnuit femeile despre incontinenţa urinară”, a declarat dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.
Deşi studiul a arătat o asociere semnificativă între vezica urinară hiperactivă, respectiv incontinenţa urinară şi postmenopauză la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani, cercetătorii au demonstrat că simptomele incontinenţei urinare de efort cresc ca urmare a unui indice de masă corporală crescut şi a numărului naşterilor pe care le-au avut femeile.