Video-EEG - investigaţie de ultimă generaţie, esenţială în diagnosticul epilepsiei

Video-EEG - investigaţie de ultimă generaţie, esenţială în diagnosticul epilepsiei

Monitorizarea video-EEG este o metodă modernă de diagnostic, care se utilizează pentru confirmarea unei tulburări convulsive, clasificarea tipului de convulsii şi, în special, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine al epilepsiei.

Procedura implică înregistrarea activităţii electrice a creierului (prin electroencefalografie) simultan cu înregistrarea video a comportamentului pacientului nu doar la momentul crizei, ci şi înainte de declanşarea acesteia şi post-critic.

Video-EEG poate contribui la localizarea focarului epileptic, la evaluarea prognosticului bolii şi la monitorizarea pe termen lung a rezultatelor tratamentului.

În cele mai multe cazuri, electroencefalograma (EEG) ajută la stabilirea diagnosticului de epilepsie. Un traseu EEG care nu evocă modificări epileptiforme nu exclude însă diagnosticul de epilepsie. În acest scop sunt utilizate înregistrările video-EEG de 3, 12 sau 24 de ore, în care electrozii sunt fixaţi pe scalp prin intermediul unei căşti.

Cum se realizează investigaţia video-EEG?

Procedura constă în explorarea activităţii electrice a creierului, prin intermediul EEG, şi monitorizarea video a comportamentului pacientului la stimulii aplicaţi pe parcursul investigaţiei.

Activitatea cerebrală este înregistrată cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalp în poziţii exacte prestabilite, prin măsurarea cutiei craniene. Cunoaşterea precisă a localizării lor permite atribuirea cu exactitate a provenienţei activităţii electrice pe care o înregistrează fiecare electrod. Diferenţa de potenţial dintre electrozi este amplificată şi afişată pe un grafic ce va fi interpretat în contextul clinic al pacientului.

Electrozii plasaţi pe scalp sunt conectaţi la un amplificator special, care transmite semnalul către un calculator. După plasarea electrozilor, tehnicianul EEG realizează traseul de bază. În cadrul traseului de bază, pacientul execută un set de comenzi repetate de închidere/deschidere a ochilor, hiperventilaţie şi fotostimulare. Aceste manevre sunt necesare pentru evidenţierea modificărilor specifice pe traseul EEG, cu o mare valoare informativă. De asemenea, prin intermediul executării comenzilor repetate, se pot genera evenimente clinic similare crizelor de care suferă pacientul, ce vor fi interpretate în contextul personalizat al fiecărui pacient în parte. În orice moment al procedurii, pacientul poate refuza procedurile de stimulare dacă nu se simte confortabil.

Ulterior, începe monitorizarea video propriu-zisă. Pentru o achiziţie cât mai corectă a semnalului electric, este important ca, pe durata monitorizării, pacientul să realizeze cât mai puţine mişcări. Mişcările voluntare generează artefacte ce pot periclita interpretarea traseului EEG.

Video-EEG: când este recomandată investigaţia?

Principala indicaţie a investigaţiei video-EEG este stabilirea diagnosticului de epilepsie, în situaţiile în care electroencefalografia simplă nu este suficientă.

O indicaţie importantă a procedurii video-EEG este realizarea diagnosticului diferenţial între crizele epileptice şi cele psihogenice non-epileptice. Din punct de vedere clinic, crizele psihogenice sunt foarte similare crizelor epileptice şi cel mai adesea sunt cauzate de factori psihologici. Există şi cazuri când crizele psihogene pot apărea concomitent cu cele epileptice, ceea ce constituie o problemă reală de diagnostic.

Printre indicaţiile monitorizării video-EEG, de asemenea, se numără: diagnosticul diferenţial al evenimentelor paroxistice, inclusiv crize epileptice, crize organice non-epileptice şi crize psihogenice non-epileptice.

Cu ajutorul monitorizării video-EEG se pot clasifica tipurile de convulsii şi sindroamele electroclinice şi se pot cuantifica descărcările epileptiforme critice şi intercritice.

Utilitatea video-EEG

Pentru pacienţii cu epilepsie refractară la tratamentul conservator, video-EEG are o importanţă deosebită în evaluarea prechirurgicală a acestora, indicaţia în astfel de cazuri fiind de tratament chirurgical. Cu ajutorul video-EEG se poate stabili cu exactitate localizarea focarului epileptogen, esenţială pentru stabilirea tratamentului chirurgical.

Monitorizarea video-EEG este deosebit de utilă pentru diferenţierea crizelor focale de cele generalizate, pe baza traseului EEG caracteristic.

Cu ajutorul investigaţiei video-EEG se poate determina cauza convulsiilor şi momentul cel mai probabil al manifestărilor acestora. Astfel de informaţii sunt extrem de utile pentru identificarea factorilor determinanţi specifici şi înlăturarea acestora.

Video-EEG la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR pacienţii beneficiază de monitorizare video-EEG în regim de internare la Departamentul de Neurologie, investigaţia fiind realizată de o echipă supraspecializată, ce include tehnicieni experimentaţi în domeniu. Întreaga procedură este atent coordonată şi supravegheată de un medic neurolog specializat în epileptologie, care apoi interpretează rezultatele şi formulează concluziile investigaţiei. Investigaţia este disponibilă oricărui pacient cu vârsta peste 16 ani, procedura realizându-se în condiţii de maximă siguranţă şi confort.

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, pacienţii sunt internaţi într-o rezervă cu un singur pat, special amenajată pentru monitorizare video-EEG, cu toate dotările necesare pentru confortul pacientului şi realizarea în condiţii optime a procedurii video-EEG. Pe durata internării, pacientul beneficiază de supraveghere medicală permanentă şi poate solicita în orice moment asistenţa personalului medical.

După analiza minuţioasă a traseului EEG şi corelarea acesteia cu înregistrarea video, medicul realizează interpretarea datelor obţinute şi stabileşte apoi conduita terapeutică individualizată pentru fiecare pacient în parte.

viewscnt