Video-EEG este o investigaţie care constă în înregistrarea activităţii electrice a creierului în paralel cu înregistrarea video a comportamentului pacientului. Prin asocierea celor două, se pot desprinde informaţii utile pentru stabilirea tipului de epilepsie, localizarea focarului epileptic responsabil de declanşarea crizelor, precum şi pentru identificarea criteriilor de eligibilitate pentru o procedură chirurgicală.
Epilepsia este o afecţiune a sistemului nervos central în care activitatea cerebrală devine anormală şi se caracterizează clinic prin crize epileptice recurente. Există forme de epilepsie care pot fi controlate medicamentos prin terapie singulară sau combinată, forme clinice care sunt refractare la tratament şi forme care ar putea necesita intervenţie chirurgicală.
Epilepsia este o afecţiune cu ritm ondulant al manifestărilor clinice, cu impact social important, viaţa pacientului stând sub iminenţa declanşării acestor crize. Fiecare zi a acestor persoane este imprevizibilă, astfel că pacienţii desfăşoară uneori cu dificultate multe dintre activităţile obişnuite sau chiar au nevoie de însoţitor, din cauza pericolului căruia s-ar expune (şofat, activităţi casnice, deplasări în zone publice). Impactul economic pentru sistemul medical este cu atât mai mare cu cât numărul de pacienţi nediagnosticaţi sau care nu urmează un tratament este în creştere în ultimii ani.
Rolul video-EEG în diagnosticul epilepsiei
Electroencefalograma este o metodă de investigaţie electrofiziologică prin care se poate explora funcţional ţesutul cerebral. Cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalp, se înregistrează biocurenţii câmpurilor transcraniene şi astfel este realizat un grafic, în unitatea de timp, cu prezenţa acestor unde.
Monitorizarea EEG reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul epilepsiei şi caracterizarea tipurilor de convulsii. Totuşi, sunt situaţii în care traseul EEG nu sugerează modificări de tip epileptic, fără ca acest lucru să excludă însă diagnosticul de epilepsie. În aceste cazuri, se utilizează în principal înregistrări video-EEG pe perioade de 3, 12 sau 24 de ore, în care electrozii rămân fixaţi pe scalp prin intermediul unei căşti.
Alături de RMN şi alte investigaţii specifice, video-EEG are rolul de a facilita decizia medicală asupra abordării terapeutice a bolii. Formele cu crize recurente şi necontrolate eficient de medicaţie sau formele refractare la tratament au indicaţie pentru efectuarea EEG şi monitorizare video. În multe cazuri, metoda chirurgicală poate fi curativă, având capacitatea de a opri crizele definitiv, îmbunătăţind considerabil calitatea vieţii pacientului.
Video-EEG furnizează medicului specialist informaţii valoroase cu privire la forma bolii, tipul crizelor, regiunea cerebrală în care se declanşează crizele, metoda de tratament care este indicată.
Fie că este vorba despre diagnosticul unei forme de boală nou apărute, fie că este vorba despre monitorizarea şi investigarea amănunţită a unei forme de epilepsie existente, care răspunde parţial sau chiar deloc la tratament, investigaţia video-EEG vine în sprijinul clinicianului, completând tabloul clinic cu date medicale esenţiale pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.
Video-EEG poate fi folosit şi ca test final în diagnosticul diferenţial dintre epilepsie şi alte tulburări asociate cu afecţiuni intermitente sau paroxistice care sunt similare convulsiilor epileptice.
Monitorizare video-EEG în cele mai bune condiţii, la SANADOR
Cu doar două decenii în urmă, erau adesea situaţii în care nu se putea identifica o leziune cerebrală care să explice declanşarea crizelor epileptice. În prezent, însă, tehnologia este atât de avansată încât permite accesul specialiştilor la date exacte, localizări precise ale anomaliilor structurale şi funcţionale ale creierului, astfel încât activitatea din practica medicală este mult facilitată şi, mai important, pacienţii au acces la metode de diagnostic şi tratament deosebit de competente.
La Spitalul Clinic SANADOR, monitorizarea video-EEG se realizează în regim de internare, pe secţia de Neurologie, de către o echipă supraspecializată, coordonată de un medic neurolog cu competenţă în epileptologie. Investigaţia poate fi realizată pacienţilor cu vârsta peste 16 ani, în condiţii de maximă siguranţă. Modul de efectuare include montarea unor electrozi pe scalpul pacientului de către tehnicianul specializat, conectarea acestora la un amplificator şi, ulterior, la un calculator. Pe toată perioada monitorizării, pacientul este atent supravegheat de personalul medical dedicat. După analizarea atentă a traseului EEG, medicul realizează interpretarea în contextul înregistrării video şi stabileşte paşii planului de tratament.
Departamentul de Neurologie SANADOR are capacitatea de a realiza proceduri avansate în condiţii foarte bune, inclusiv monitorizarea video-EEG. Raportul acestei investigaţii, elaborat de Dr. Ioana Mîndruţă, medic primar neurologie cu competenţe în neurofiziologie şi epileptologie, cuprinde descrierea activităţii electrice cerebrale, în veghe şi somn, la procedurile de activare şi corelată cu modificările comportamentale în contextul apariţiei unei crize.