Colegiul Medicilor promovează iniţiative juridice pentru clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde penal. Reprezentare juridică pentru medicii agresaţi

Colegiul Medicilor promovează iniţiative juridice pentru clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde penal. Reprezentare juridică pentru medicii agresaţi

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis că va promova iniţiative juridice pentru clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde penal şi pentru eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. De asemenea, organismul profesional va asigura reprezentarea juridică pentru medicii agresaţi.

Anunţul a fost făcut de către Nicoleta Popescu, avocat al CMR, care a participat în 15 mai la o întâlnire organizată în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi tropicale “Dr. Victor Babeş”, în cadrul căreia a expus proiectele şi acţiunile juridice demarate de Colegiul Medicilor din România.

Astfel, CMR va susţine un proiect de lege privind exercitarea profesiei de medic şi răspunderea juridică a medicilor, care are două mari obiective: eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă în caz de malpraxis şi clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde penal.

De asemenea, Colegiul Medicilor se angajează să susţină mai multe acţiuni juridice în sprijinul medicilor, între care intervenţie în interesul reclamanţilor pentru anularea deciziei de a nu aplica repausul de 24 de ore după gărzi, constatarea nelegalităţii prevederilor Anexei 2 din OMS 870/2004, anularea obligativităţii medicilor psihiatri de a face rapoarte de evaluare psihiatrică fără a fi plătiţi şi reprezentare juridică pentru medici agresaţi sau în cazuri de nelegalitate.

"Sprijinul din punct de vedere juridic, poate fi rezumat astfel: iniţierea de proiecte legislative care să amelioreze condiţiile de muncă şi responsabilitatea juridică a medicilor, apărarea dreptului la odihnă şi la practică medicală corectă, conform specializării, combaterea abuzurilor şi agresiunilor împotriva personalului medical", a transmis Colegiul Medicilor.

"Aceste iniţiative şi acţiuni reflectă angajamentul CMR de a proteja şi sprijini juridic membrii săi, asigurându-se că drepturile acestora sunt respectate şi că legislaţia în domeniu este adaptată nevoilor reale ale profesiei medicale", mai arată Colegiul.

În septembrie 2023, Colegiului Medicilor a prezentat rezultatele unui studiu privind sindromul de „burnout” în rândul medicilor şi riscul de malpraxis, care au arătat că aproape 10% dintre medicii din România au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat.

Potrivit studiului, cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani (13%). Specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).

viewscnt