Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală are nevoie de investiţii majore pentru a funcţiona în conformitate cu legislaţia în vigoare, în condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, potrivit managerului institutului, Beatrice Mahler.
Declaraţia vine la puţin timp după ce blocul operator şi Secţia ATI ale institutului au fost redeschise.
"Extrem de importantă este respectarea circuitelor existente, circuitelor funcţionale, care trebuie să menţionez că se desfăşoară într-o clădire veche, care necesită investiţii importante în infrastructură pentru a funcţiona în totală conformitate cu legislaţia în vigoare ", a afirmat marţi Beatrice Mahler, citată de Agerpres.
Reprezentanţii institutului au stabilit, împreună cu inspectorii direcţiei de sănătate publică (DSP), compartimentul de epidemiologie şi cu medicii şefi de secţie, procedurile şi etapele necesare pentru ca pacienţii Institutului "Marius Nasta" să fie în siguranţă.
Totuşi, managerul unităţii consideră că este necesară extinderea Secţiei de Terapie Intensivă şi a Blocului operator.
"Există nevoia de extindere a clădirilor, mai ales a Secţiei de Terapie Intensivă şi a Blocului operator. Este un proiect pe care Institutul "Marius Nasta" îl are deja pregătit, pentru că de săptămâna trecută instanţa s-a pronunţat cu privire la intabularea terenului din Şoseaua Viilor 90 şi, cu siguranţă, în scurt timp vom avea finalizate documentele pentru intabulare", a spus Mahler.
O procedură care va fi aplicată la Institutul "Marius Nasta" prevede consultul stomatologic preoperator, astfel încât pacientul să aibă o igienă riguroasă atunci când este intubat, pentru a nu fi introduşi în căile respiratorii diverşi germeni, potrivit managerului.
În luna februarie, inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii Blocului operator şi a Secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", după decesul mai multor persoane infectate cu acinetobacter.
Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12 februarie au fost neconforme, la fel ca şi cele ale probele recoltate în data de 13 februarie de către reprezentanţii DSPMB.