Personalul medical din România îşi poate desfăşura activitatea atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. În practica medicală internaţională, acest sistem poate duce la încălcarea principiilor etice ale exercitării profesiei, prin atragerea pacienţilor în clinicile proprii profitând de funcţia ocupată în sistemul public de sănătate. Pe fondul discuţiilor din ultima perioadă legate de practica de a trimite pacienţii de la unităţile medicale de stat la cele private, ministrul Sănătăţii reia ideea unei soluţii legislative care să permită medicilor să lucreze şi la stat şi la privat, dar cu respectarea programului de lucru în unităţile sanitare publice.
Declaraţiile au fost făcute joi, la o săptămână după o altă intervenţie pe aceeaşi temă.
"Ne gândim cu colegii să lucrăm la punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public sau în sectorul privat, dar lucrul ăsta se trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează la spitalul public în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienţii pot să opteze, sigur, între public şi privat", a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul a subliniat că este exclusă îngrădirea dreptului medicilor de a lucra şi la stat şi la privat, mutând discuţia spre dreptul pacienţilor de a alege între cele două sisteme.
"Sigur, sunt situaţii excepţionale sau de excepţie care necesită un astfel de parcurs al pacienţilor. Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită în anumite situaţii şi o astfel de situaţie - în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat sau o situaţie inversă, în care ajunge în sectorul privat în sectorul public", a susţinut.
Cheltuielile cu sănătatea acoperite din buzunar de către pacienţii din România au o pondere de 21% din cheltuielile totale, mult peste media UE, de 15%, reflectând nivelul semnificativ de împărţire a costurilor pentru servicii de sănătate, arată ultimul raport asupra profilului de ţară în materie de sănătate publică, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Observatorul European asupra Sistemelor şi Politicilor de Sănătate, în cooperare cu Comisia Europeană.
"Trebuie să găsim soluţii să scădem acest procent în ceea ce priveşte contribuţia pacienţilor şi aici trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obţine rezultate de azi pe mâine. Soluţia este în primul rând creşterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu plătesc bani suplimentari şi evident o politică care să favorizeze această încredere a pacienţilor, nu numai o politică, lucruri concrete care se fac, construcţii noi, investiţii, profesionişti, empatie", a spus Alexandru Rafila.
Declaraţiile ministrului sunt mai prudente decât cele făcute pe această temă în urmă cu o săptămână, când vorbea de o "strategie" a Ministerului Sănătăţii care ar urma să vizeze nu doar controlul mai strict al programului de lucru al medicilor în unităţile medicale de stat, ci şi introducerea de sancţiuni.