Trei specialişti în domeniul sănătăţii mintale au deschis prima clinică de psihosomatică din Bucureşti cu servicii psihoterapeutice de evaluare şi intervenţie de tip multidisciplinar. Iniţiativa a pornit de la necesitatea de a crea un cadru proprice atât psihoeducaţiei tinerilor şi adulţilor, cât şi acordării de intervenţii terapeutice integrate.
Lansarea oficială a Clinicii Sens a avut loc chiar în luna dedicată conştientizării importanţei sănătăţii mintale.
Clinica a fost fondată de Corina Angelescu, medic primar în gastroenterologie şi psihoterapeut analitic jungian, Silviu Dragomir şi Marius Mariţescu, psihoterapeuţi analitici formaţi la Institutul C.G. Jung din Zürich, Elveţia, alături de o echipă de profesionişti cu specializări variate.
Potrivit fondatorilor, Clinica Sens este primul centru de psihosomatică cu o abordare holistică a sănătăţii pacientului şi cu o structură de intervenţie multidisciplinară.
„Cea mai mare parte a vieţii mele m-am ocupat de pacienţi şi relaţia cu corpul suferind. În ultimii ani m-a preocupat relaţia cu sufletul, care nu părea să aibă loc în cabinetul medical şi rămânea neglijat şi de către pacient, şi de către medic. Experienţa mea ca medic m-a învăţat importanţa de a trata oamenii ca un tot unitar, nu doar simptomele lor. De la aceasta nevoie a plecat ideea clinicii de psihosomatică: să luăm sufletul şi corpul ca pe un întreg, întreg pe care să îl luam în grijă şi să-i dam tot ceea ce are nevoie pentru a trăi în armonie.”, a declarat Corina Angelescu.
Clinica Sens oferă servicii de psihoterapie, cu intervenţii în tulburările de anxietate, depresie, fobii, burnout, dependenţe şi adicţii şi susţinere în contexte de viaţă care marchează crize existenţiale, divorţ, separare, pierdere, atât prin terapie individuală, cât şi de grup, specialiştii clinicii funcţionând după un concept nou, de abordare integrată.
„Pe noi toţi, cei trei fondatori ai clinicii, ne leagă o veche prietenie şi colegialitate. Acesta este fundamentul construcţiei pe care am lansat-o împreună. Buna comunicare şi relaţiile puternice, sincere şi deschise între oameni duc inevitabil la proiecte reuşite. Consider clinica Sens un astfel de proiect, unde ne întâlnim oameni cu formări şi specialităţi diferite, dar cu un scop comun: să oferim cele mai bune metode de sănătate psihică şi de dezvoltare personală clienţilor noştri. Acesta este pe scurt Sensul clinicii noastre.”, a spus Silviu Dragomir.
Clinica oferă şi intervenţii pe baza Realităţii virtuale în terapia asistată de calculator, care s-a dovedit un instrument eficient pentru a trata persoanele cu sindrom post traumatic (PTSD), dar şi multe alte probleme de sănătate mintală şi emoţională, incluzând fobii, anxietate şi depresie.
„În peste 20 de ani de activitate managerială în diverse poziţii de conducere în mediul corporativ, am observat numeroase cazuri de burnout, anxietate şi alte afecţiuni psihosomatice în rândul colegilor mei, rezultate din presiunea constantă şi echilibrul precar între viaţa profesională şi personală. Fondarea clinicii este motivată şi de dorinţa de a oferi un suport real şi eficient pentru cei afectaţi de astfel de probleme.”, a precizat Marius Mariţescu.
Sănătatea mintală a devenit o preocupare majoră la nivel mondial, mai ales după pandemia de Covid-19. În întreaga lume, oamenii s-au confruntat şi continuă să se confrunte şi în prezent cu niveluri ridicate ale anxietăţii, stresului şi depresiei.
Printre factorii multipli de stres, evidenţiaţi într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) izolarea socială, constrângerile asupra capacităţii oamenilor de a munci sau pierderea locurilor de muncă, grijile financiare, imposibilitatea de a căuta sprijin din partea celor dragi şi de a se implica în comunităţile lor, singurătatea, teama de infecţie, de suferinţă şi de moarte pentru sine şi pentru cei dragi, durerea pierderii unor persoane dragi au fost unii dintre cei mai importanţi declanşatori care au dus la creşterea tulburărilor menţionate.