Reprezentanţii farmaciştilor solicită CNAS să implementeze urgent un nou flux de raportare în SIUI: farmaciile, penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice

Reprezentanţii farmaciştilor solicită CNAS să implementeze urgent un nou flux de raportare în SIUI: farmaciile, penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice

Colegiul Farmaciştilor din România şi asociaţiile reprezentative solicită conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să implementeze urgent un nou flux de raportare în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii, care nu pot respecta termenul stabilit în sistemul RO e-Factura din vina CNAS. 

Colegiul Farmaciştilot avertizează că, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura, farmaciile nu pot respecta termenul de 5 zile în care au obligaţia legală de transmitere a facturilor emise către Spaţiul Privat Virtual (SPV).

Situaţia este generată de modificarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, fiind obligatorie însoţirea lor cu documentele care stau la baza decontării medicamentelor eliberate.

Acest lucru duce la întârzieri în realizarea plăţilor către farmacii, cu consecinţe grave pentru pacienţii români, avertizează Colegiul Farmaciştilor, într-un comunicat.

"Asociaţiile reprezentative ale industriei au atras atenţia asupra acestei situaţii în ultimele trei luni în dialogul oficial atât cu reprezentanţi ai CNAS, cât şi ai Ministerului de Finanţe. Poziţia şi argumentele industriei au fost înţelese, dar CNAS nu a prezentat până acum o soluţie tehnică de modificare a raportărilor în SIUI, care să le permită farmaciilor şi respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura", argumentează reprezentanţii farmaciştilor.

De la 1 iulie 2024 cresc sancţiunile care pot fi aplicate persoanelor juridice, inclusiv farmaciilor, care nu respectă obligaţia legală de a transmite facturile fiscale în termenul de cinci zile.

"Considerăm că este discriminatoriu şi incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligaţie de serviciu public să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024", mai arată Colegiul Farmaciştilor.

viewscnt