A început excavarea terenului pentru viitorul spital regional de la Iaşi. Lucrările vor fi gata cel mai devreme în 2028

A început excavarea terenului pentru viitorul spital regional de la Iaşi. Lucrările vor fi gata cel mai devreme în 2028

În februarie, Guvernul a organizat o întreagă ceremonie, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, pentru semnarea contractelor pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi  Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, doar că era vorba despre contracte pentru o primă fază a lucrărilor, cea de excavare a terenului, mai puţin importantă în derularea proiectului. Fazarea lucrărilor este o procedură mai puţin obişnuită în astfel de proiecte, în mod uzual fiind semnate contracte pentru realizarea întregului obiectiv. Vineri, ministrul Sănătăţii a fost prezent la o altă ceremonie, la Iaşi, pentru începerea lucrărilor de excavare, oferind şi un termen estimativ de finalizare a spitalului - 2028.

De altfel, termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni, ceea ce înseamnă că spitalele vor fi gata în 2028, dacă nu apar întârzieri. Unele estimări anterioare vehiculate de autorităţi indicau ca termen de finalizare anul 2027.

"Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. Sunt convins că va fi gata la timp. Constructorul îşi va da silinţa să înceapă la timp acest lucru. Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic", a spus ministrul Alexandru Rafila, la eveniment, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă.

"De săptămâna viitoare încep lucrările, se excavează o cantitate foarte mare de pământ, peste 400.000 metri cubi, se amenajează şantierul, iar pe o perioadă de patru luni un constructor va amenaja terenul pregătit pentru fundaţia în care urmează să fie turnat spitalul", a declarat directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa.

Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi şi va fi finanţat şi din fonduri europene.

Dintre cele trei spitale regionale, cel din Craiova va costa cel mai mult: 3,7 miliarde lei (circa 750 milioane euro), calculată după actualizarea costurilor.

Spre comparaţie, după reactualizarea costurilor, investiţia în Spitalul Regional Iaşi este estimată la  3,28 miliarde lei (circa 660 milioane euro), iar cea în Spitalul Regional Cluj la 3,4 miliarde lei (circa 685 milioane euro).

viewscnt