Accesul copiilor din sistemul de protecţie la serviciile stomatologice, afectat de lipsa fondurilor şi a specialiştilor

Accesul copiilor din sistemul de protecţie la serviciile stomatologice, afectat de lipsa fondurilor şi a specialiştilor

Copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială şi cei cu dizabilităţi au acces limitat la serviciile stomatologice din cauza lipsei fondurilor şi a specialiştilor.

Copiii din învăţământul special, din Judeţul Bistriţa, au la dispoziţie doar două cabinete stomatologice şcolare, la Centrul pentru educaţie incluzivă nr.1 Bistriţa şi la Şcoala profesională specială "Sfânta Maria" Bistriţa, unde lucrează doi medici cu jumătate de normă, potrivit datelor prezentateîn cadrul unei dezbateri organizate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pe tema medicinei dentare.

Adjunctul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Crina Andreica, a afirmat, în cadrul dezbaterii, că deşi legea obligă să le fie asigurată copiilor din sistemul de protecţie cel puţin o consultaţie gratuită pe an, fondurile insuficiente şi lipsa cabinetelor şcolare pun probleme.

"Categoria noastră de beneficiari este formată din copii şi tineri, cu şi fără dizabilităţi. Într-adevăr, este o problemă. Noi, ca legislaţie, avem obligaţia să asigurăm copiilor cu măsură de protecţie, în special celor din centrele de plasament şi din casele de tip familial, cel puţin o consultaţie stomatologică gratuită. Acum, se asigură, într-adevăr, dar lipsa fondurilor se simte şi la noi, ca instituţie", a spus Andreica, citat de Agerpres.

Crina Andreica a ridicat şi problema copiilor cu dizabilităţi, pentru care este nevoie, în cazuri mai speciale, să se apeleze la serviciile unei clinici maxilo-faciale din Cluj-Napoca, la care se adaugă costurile cu transportul copilului şi al însoţitorului.

De asemenea, preşedintele Colegiului medicilor stomatologi din judeţul Bistriţa-Năsăud, Marius Pop, a amintit faptul că, în urmă cu un an, a fost achiziţionat un aparat mobil de stomatologie, destinat tocmai copiilor cu dizabilităţi, dar care zace nefolosit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa pentru că nu a fost angajat un chirurg buco-maxilo-facial.

În judeţul Bistriţa-Năsăud lucrează 212 medici stomatologi, dintre care doar 37 au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Totodată, la o populaţie de peste 300.000 de locuitori, nu există niciun centru de permanenţă pe stomatologie, care să deservească pacienţii în timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare.

viewscnt