Câştigătorul contractului de proiectare a Spitalului Regional Cluj, anunţat săptămâna viitoare. Care sunt următorii paşi

Câştigătorul contractului de proiectare a Spitalului Regional Cluj, anunţat săptămâna viitoare. Care sunt următorii paşi

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj a ajuns în faza de licitaţie pentru elaborarea proiectului tehnic, la care s-au înscris opt consorţii de firme. Rezultatul licitaţiei va fi anunţat săptămâna viitoare, iar dacă nu vor fi depuse contestaţii, semnarea contractului ar putea avea loc în martie. Proiectarea unităţii medicale are o durată de 12 luni, iar după finalizarea acestei etape urmează licitarea execuţiei propriu-zise a spitalului, care are o valoare estimată de peste 500 milioane euro. 

Până acum a fost elaborat studiul de fezabilitate al Spitalului Regional Cluj, fiind emis şi acordul de mediu.

"Acum ne aflăm în faza finală a licitaţiei pentru proiectare şi sperăm ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie selectat câştigătorul proiectării, iar dacă nu sunt contestaţii, să semnăm contractul în luna martie. La licitaţia de proiectare s-au înscris opt consorţii internaţionale cu un total de peste 50 de firme. Proiectarea va dura 12 luni", a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton, de la Ministerul Sănătăţii, citată de Agerpres.

Recent, guvernul a adoptat un act normativ pentru aprobarea contractului de finanţare a Spitalul Regional Cluj de către Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Împrumutul are o valoare de 305 milioane euro, acordul fiind semnat în noiembrie 2021, şi reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenţă Cluj. Diferenţa de 150,4 milioane euro (33%) este asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii. Investiţia totală este de 454,4 millioane euro şi constă în construcţia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi.

Noul spital va înlocui şi va prelua rolurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, cu excepţia a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în amplasamentul actual.

În iulie 2021, BEI a aprobat finanţarea pentru construirea spitalului regional din Cluj, după ce anterior aprobase o finanţare şi pentru Spitalul Regional Iaşi.

Cum arată cele trei spitale regionale

Datele oficiale arată că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp şi 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie.

Spre comparaţie, spitalul regional din Iaşi va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.

Valoarea investiţiei pentru spitalul regional din Craiova este de 2,85 miliarde lei, mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iaşi (2,38 miliarde lei) şi Cluj (2,57 miliarde lei).

Deşi costă mai puţin, spitalele regionale din Iaşi şi din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanţi anterior.

Astfel, Spitalul Regional din Iaşi va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi şi 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 1.396 locuri de parcare.

viewscnt