Cercetătorii de la UMF "Carol Davila" vor beneficia de expertiză de la centre occidentale de top privind cancerele pancreatico-biliare

Cercetătorii de la UMF "Carol Davila" vor beneficia de expertiză de la centre occidentale de top privind cancerele pancreatico-biliare

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti desfăşoară un proiect internaţional dedicat cercetării în cancerele pancreatico-biliare, alături de parteneri din Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ţările de Jos, care va permite tinerilor medici şi cercetătorilor universităţii să îşi îmbunătăţească experienţa în domeniul procedurilor de diagnostic, stadializare şi management terapeutic personalizat al pacienţilor cu afecţiuni pancreatico-biliare maligne.

Cancerele pancreatico-biliare reprezintă o problemă gravă de sănătate la nivel european, cu incidenţă în creştere în multe ţări europene, în particular în Europa Centrală şi de Est, unde ratele de incidenţă şi mortalitate sunt mai ridicate.

Aceste forme de cancer prezintă un prognostic nefavorabil în stadiile avansate ale bolii, iar pentru a îmbunătăţi semnificativ supravieţuirea pacienţilor, este nevoie de abordări inovatoare în diagnostic şi tratament, potrivit specialiştilor.

În contextul lipsei unor programe de formare bine stabilite pentru medicii din specialităţile implicate în tratarea pacienţilor cu astfel de afecţiuni, UMF „Carol Davila” desfăşoară alături de parteneri internaţionali, proiectul TRIP – Training în Protocoale Translaţionale pentru Diagnosticul şi Tratamentul Minim-Invaziv în Cancerele Pancreatico-Biliare.

"TRIP este un proiect finanţat cu fonduri europene, care îşi propune să consolideze infrastructura de cercetare a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în România, precum şi parteneriatul său strategic şi cel al spitalelor afiliate, implicate în proiect – Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” – cu lideri omologi internaţionali din Uniunea Europeană: Copenhagen University Hospitals Herlev (Danemarca), University College London (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord) şi Amsterdam University Medical Center (Ţările de Jos)", a transmis universitatea bucureşteană, într-un comunicat.

Prin parteneriatul cu aceste centre europene, medicii tineri şi cercetătorii UMF „Carol Davila” vor beneficia de o experienţă amplă, cumulativă, în domeniul procedurilor de diagnostic, stadializare şi management terapeutic personalizat al pacienţilor cu afecţiuni pancreatico-biliare maligne.

Obiectivul general vizează îmbunătăţirea colaborării ştiinţifice între aceste instituţii, pentru a utiliza expertiza fiecăreia în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiilor de screening pentru cancerul pancreatic, intervenţiile endoscopice minim invazive folosite în diagnosticarea precoce şi stadializarea cancerelor pancreatico-biliare, precum şi terapia personalizată.

Proiectul TRIP îşi propune să plaseze UMF „Carol Davila” în avangarda cercetării în domeniul cancerului pancreatic, prin consolidarea excelenţei în cercetare, potrivit universităţii.

Astfel, prin dezvoltarea de noi instrumente şi tehnologii ale medicinei de precizie, cercetătorii contribuie la îmbunătăţirea diagnosticului precoce şi personalizarea tratamentelor, oferind astfel pacienţilor o şansă mai mare la vindecare.

Pentru a atinge acest obiectiv, proiectul se bazează pe extinderea colaborărilor internaţionale, oferind cercetătorilor români acces la infrastructură de ultimă generaţie, tehnologii inovatoare şi cele mai recente descoperiri ştiinţifice în domeniu.

Acest schimb de cunoştinţe şi experienţă permite dezvoltarea de noi abordări terapeutice, mai eficiente şi mai puţin invazive pentru pacienţi.

În paralel, proiectul stimulează creşterea competitivităţii UMF „Carol Davila”, prin participarea la competiţii naţionale şi internaţionale pentru obţinerea de finanţare. Astfel, universitatea poate obţine finanţare sustenabilă a cercetării în domeniu.

De asemenea, organizarea de workshop-uri, conferinţe şi publicarea de articole ştiinţifice în cadrul proiectului stimulează dezvoltarea profesională a tinerilor cercetători şi contribuie la consolidarea UMF „Carol Davila” drept centru de excelenţă şi inovaţie în cercetarea în domeniul patologiei pancreatico-biliare, mai arată universitatea.

viewscnt