Chirurgia generală este o specialitate chirurgicală fundamentală, axată pe tratamentul mai multor afecţiuni, în special cele acute abdominale, dar şi din sfera endocrină, ginecologică, urologică, oncologică sau traumatică. Aceasta include supraspecializări, precum chirurgie colorectală, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie pelvină, chirurgie bariatrică, chirurgie endocrină, oncologică şi chirurgia peretelui abdominal, fiecare având tehnici şi abordări distincte.
Chirurgii generalişti efectuează atât intervenţii elective, cât şi în regim de urgenţă, având competenţele necesare pentru a aborda diverse intervenţii, de la tratament pentru hernii şi afecţiuni ale vezicii biliare, până la proceduri complexe, precum transplanturile de organe. Dezvoltarea tehnicilor minim invazive, cum ar fi chirurgia laparoscopică şi chirurgia asistată robotic, au revoluţionat practica chirurgicală, asigurând pacienţilor recuperări mai rapide şi rezultate îmbunătăţite.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de tratament performant, prin operaţii realizate de chirurgi foarte experimentaţi, în condiţii de maximă siguranţă, într-un bloc operator bine dotat. Echipa chirurgicală efectuează atât intervenţii chirurgicale clasice, deschise, cât şi prin abord minim invaziv – laparoscopic sau robotic, în funcţie de indicaţia stabilită. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului este acreditată ca secţie ATI categoria I – cel mai înalt nivel de competenţă existent.
Când este necesară o intervenţie de chirurgie generală?
O intervenţie de chirurgie generală poate fi indicată în mai multe situaţii. Aceasta poate fi folosită pentru a stabili diagnosticul de certitudine al unei afecţiuni – laparoscopie exploratorie – pentru a preleva o biopsie a unei mase suspecte sau pentru a îndepărta ţesuturi sau organe bolnave. De asemenea, poate fi de folos pentru a elimina o obstrucţie, pentru a repoziţiona structuri în poziţia lor anatomică, pentru a redirecţiona canale sau pentru a transplanta ţesuturi ori organe.
În funcţie de diagnostic, un pacient are mai multe opţiuni chirurgicale: electivă, când aceasta nu este esenţială pentru o bună calitate a vieţii, cum ar fi, de pildă, îndepărtarea unui veruci inestetice; necesară pentru o bună calitate a vieţii, însă nu urgentă, precum îndepărtarea unor calculi renali, şi în regim de urgenţă, când tratează o afecţiune care poate ameninţa viaţa pacientului, cum este cazul în peritonită sau ocluzie intestinală.
Spitalul Clinic SANADOR asigură tratamente chirurgicale prin intervenţii clasice sau minim-invazive (laparoscopic sau robotic) pentru diverse afecţiuni chirurgicale. Chirurgia endocrină include tratamentul pentru sindrom Cushing.
În chirurgia digestivă superioară, sunt abordate problemele esofagului, cum ar fi esofag Barrett, şi sunt realizate operaţii pentru îndepărtarea tumorilor gastrice benigne. Chirurgia hepato-bilio-pancreatică tratează bolile ficatului, ale căilor biliare şi ale pancreasului.
Chirurgia colorectală este indicată pentru tratamentul chirurgical al unui cancer colorectal, pentru polipozele intestinale, bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă, diverticuloza colonică), prolapsul rectal, ocluzia intestinală, tumorile colorectale benigne şi pentru montarea de ileostomă sau de colostomă. Chirurgia oncologică abdominală include exenteraţia pelvină pentru cancer pelvin avansat, iar chirurgia defectelor complexe ale peretelui abdominal tratează herniile abdominale - inghinale, ombilicale, femurale şi postincizionale.
Metode de efectuare a unei intervenţii de chirurgie generală
Având în vedere progresele tehnice actuale, există mai multe metode care pot fi aplicate pentru o intervenţie chirurgicală. Chirurgia deschisă implică tăierea amplă a pielii şi a ţesuturilor, astfel încât chirurgul să aibă o vizibilitate completă asupra structurilor sau organelor implicate. Aceasta poate fi folosită mai ales în intervenţii care implică îndepărtare unor organe, precum vezica biliară (colecistectomie) sau rinichii (nefrectomie).
În contrast, chirurgia minim invazivă nu necesită o incizie mare. Această abordare relativ nouă permite pacientului să se recupereze mai rapid şi cu mai puţină durere. În această categoria sunt incluse intervenţiile de chirurgie laparoscopică sau de chirurgie robotică, aceasta din urmă fiind considerată ca fiind cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate.
Alte metode de efectuare a unei intervenţii de chirurgie generală ţin de mica chirurgie, care include proceduri mai simple, precum biopsiile, drenajul abceselor sau curăţarea rănilor, care pot fi realizate în regim ambulatoriu. De asemenea, în intervenţiile de chirurgie generală (clasice sau minim invazive), pe lângă utilizarea bisturiului tradiţional se mai pot folosi ca tehnici alternative, în funcţie de diagnostic, şi chirurgia cu laser şi electrocauterizarea.
Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul pacienţilor la intervenţii chirurgicale clasice şi minim invazive, inclusiv laparoscopice şi robotice, realizate de chirurgi de elită, în condiţii de siguranţă. Procedurile laparoscopice sunt efectuate cu aparatură avansată 3D şi 4K. De asemenea, în blocul operator bine dotat de la Spitalul Clinic SANADOR, se desfăşoară cu succes intervenţii de chirurgie robotică folosind sistemul de ultimă generaţie da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic din lume.
Intervenţii robotice în chirurgia generală la Spitalul Clinic SANADOR
Chirurgia robotică este o opţiune avansată şi eficientă pentru tratamentul diverselor afecţiuni din sfera chirurgiei generale, pentru că oferă avantaje semnificative faţă de intervenţiile tradiţionale şi laparoscopice. În chirurgia colorectală, tehnologia robotică se remarcă prin facilitarea accesului şi coordonarea precisă a camerei optice şi a manevrelor intraoperatorii de către chirurg. Toate acestea reduc riscul complicaţiilor şi asigură o recuperare mai rapidă şi mai uşoară comparativ cu intervenţiile deschise.
Chirurgia robotică în chirurgia generală aduce beneficii considerabile în tratamentul cancerului colorectal, prin îmbunătăţirea preciziei şi a vizibilităţii câmpului operator, permiţând accesul în zone anatomice greu accesibile prin metode convenţionale. De asemenea, disecţia şi prelevarea grupurilor ganglionare, esenţiale pentru stadializarea bolii şi pentru prognostic, sunt realizate cu precizie superioară. Abordul robotic este preferat în chirurgia rectului mijlociu şi inferior, pentru prezervarea orificiului anal şi protejarea nervilor tractului urinar, asigurând astfel menţinerea funcţiei urinare postoperator.
De asemenea, chirurgia robotică este deosebit de valoroasă în tratamentul herniilor inghinale bilaterale, pentru hernie femurală şi hernie hiatală, unde spaţiul de lucru este limitat. Recuperarea pacientului este rapidă, datorită inciziilor restrânse, iar riscul de complicaţii este redus.
La Spitalul Clinic SANADOR, sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenţii de chirurgie generală, inclusiv rezecţii gastrice şi esofagiene, tratamentul herniilor hiatale şi al bolii de reflux gastroesofagian, precum şi intervenţii în chirurgia pancreasului, splinei şi chirurgia colorectală. De asemenea, acest echipament este utilizat în tratarea defectelor complexe ale peretelui abdominal şi al sindromului de ligament arcuat.