Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" (UMFCD) din Bucureşti va introduce din luna februarie primul curs opţional de Medicină Narativă şi Comunicare Clinică medic-pacient. Cursul va fi predat de fostul manager al Institutului “Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, demisă în urmă cu o lună de ministrul Sănătăţii, motivul invocat oficial fiind expirarea mandatului.
Cursul opţional organizat de UMFCD are menirea de a ajuta studenţii să îşi dezvolte abilităţi pentru dezvoltarea încrederii în medic, pe lângă celelalte cunoştinţe acumulate pe parcursul formării în cadrul Facultăţii de Medicină.
De asemenea, cursul le va oferi studenţilor la medicină ocazia de a combina cunoştiinţe ştiinţifice aprofundate, dobândite în cadrul cursurilor urmate în anii de studii, cu abilităţi clinice şi de comunicare.
Un alt obiectiv al acestui curs îl reprezintă dezvoltarea "ascultării active", precum şi exersarea empatiei ca valenţă esenţială a comunicării medic-pacient.
"De ce Medicină Narativă şi Comunicare Clinică medic - pacient pentru studenţii la medicină? Consider că povestea spusă de pacient este extrem de importantă în stabilirea diagnosticului, ceea ce presupune ca medicul să fie un bun ascultător, să ştie să pună întrebările, astfel încât pacientul să perceapă întrebarea ca o invitaţie la o poveste, la naraţiune", a declarat dr. Beatrice Mahler, citată de Agerpres.
"Pe de altă parte, medicina narativă presupune şi modul în care un medic reuşeşte să surprindă poveste pacientului şi să o comunice colaboratorilor săi, membrii ai echipei medicale, nu ca pe o "problemă tehnică", ci ca pe o afecţiune a unei persoane", a completat medicul.
Cursul va aborda şi comunicarea în medicină în situaţii de criză şi comunicarea cu presa. Astfel, informarea publicului de către medici prin intermediul presei reprezintă unul dintre aspectele pe care studenţii la medicină trebuie să şi le însuşească, consideră dr. Beatrice Mahler.
În iunie 2024, un grup de lucru multisectorial a început să lucreze pentru introducerea de cursuri de comunicare pentru studenţii la facultăţile de Medicină şi Farmacie din România, la iniţiativa Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald.
Anterior, în 2023, Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald a organizat un curs-pilot pentru îmbunătăţirea comunicării medicilor cu pacienţii pediatrici şi familiile acestora.
La acel moment, ministrul Sănătăţii susţinea că astfel de cursuri de comunicare ar trebui să fie parte din curricula obligatorie pentru medici şi asistenţi medicali.