Ministerul Transporturilor are în subordine 15 spitale CFR, moştenire din perioada în care căile ferate erau considerate "a doua armată" a ţării. Reducerea drastică a personalului CFR face ca această reţea de spitale să nu îşi mai aibă rostul în actuala formă. Guvernul a demarat oficial discuţii pentru transferul acestor spitale către autorităţile locale sau către alte entităţi interesate, precum universităţile de medicină şi farmacie.
Vineri, la sediul Guvernului a avut loc o şedinţă de lucru pe tema modalităţilor de preluare a spitalelor aflate în administrarea Ministerului Transporturilor.
La întâlnire au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretari de stat din Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, preşedinţi de consilii judeţene şi primari, precum şi reprezentanţi ai spitalelor şi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
Unii primari au anunţat deja că sunt interesaţi să preia spitalele în administrare. Astfel, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că Primăria oraşului "a depus cerere încă de acum opt ani pentru preluarea acestui spital în administrarea municipalităţii".
"A fost format un grup de lucru la care vor participa reprezentanţii mai multor ministere, ai universităţilor de medicină şi ai autorităţilor locale, pentru transferul cât mai rapid către noii administratori", a transmis primarul Craiovei, într-o postare pe Facebook.
Şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a precizat că instituţia pe care o conduce are deja planuri pentru acest spital.
"Municipiul Timişoara este gata să preia în administrare Spitalul CFR, unul din spitale de tradiţie ale Timişoarei, cu buni specialişti şi cu o paletă largă de servicii medicale. Practic, dacă Spitalul CFR va fi transferat oraşului, timişorenii vor avea de câştigat. Spitalul CFR ar spori capacitatea actuală a Spitalului Municipal cu încă 200 de paturi", a precizat Dominic Fritz.
Un avantaj al preluării spitalului CFR de către primărie este accesul mai facil la fonduri europene pentru modernizare, Timişoara având ca obiectiv să-şi întărească poziţia de pol de servicii medicale de calitate pentru toată regiunea de vest în următorii ani.
La Iaşi, Spitalul CFR ar putea deveni spital universitar. Astfel, primarul Mihai Chirica a discutat cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”din Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Principala variantă este preluarea Spitalului CFR de către Municipiul Iaşi, dar "în administrarea UMF şi în vederea realizării unui spital universitar, în parteneriat cu autorităţile publice locale", potrivit primarului.