Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti împlineşte 65 de ani de la înfiinţare, ajungând în prezent una dintre cele mai importante unităţi medicale din România. Astfel, institutul tratează zeci de mii de pacienţi şi realizează sute de transplanturi în fiecare an.
În perioada 1 ianuarie - 31 noiembrie a acestui an, Institutul Clinic Fundeni a realizat cincizeci de transplanturi renale, 46 hepatice şi 175 medulare, precum şi 8 proceduri cu celule CAR-T, potrivit unui comunicat al unităţii medicale.
La unitatea medicală sunt prevăzute lucrări importante în anii următori.
"Acum, la ceas aniversar, ne aflăm într-un nou moment de referinţă pentru Institutul nostru, împletirea trecutului cu prezentul deschizându-ne astăzi perspectiva dezvoltării continue care să permită punerea tot mai mult în valoare a performerilor în sănătate de care se bucură acest mare centru clinic, universitar şi de cercetare ştiinţifică, a cărui activitate integrată va fi relocată în următorii ani într-un ansamblu nou şi dotat la standarde europene pentru a ne oferi tuturor, dar mai ales pacienţilor noştri, condiţii de diagnostic şi tratament superpozabile marilor centre occidentale prin care să reuşim să ne aliniem dezvoltării accelerate pe care o cunoaşte medicina actuală la nivel global", a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, Anca Coliţă.
Institutul Clinic Fundeni are 1.158 de paturi de spitalizare continuă şi de zi, 27 de secţii şi 10 specialităţi medicale complexe, 3 centre de transplant renal, hepatic şi medular, 3 laboratoare, o unitate de transfuzie sanguină şi o bancă de celule stem.
La Institutul Fundeni s-au efectuat mai multe premiere naţionale legate de procedurile de transplant: primul transplant renal, în 1980 - premieră naţională (donator în viaţă - mamă/fiu), prima recoltare multi-organ (rinichi plus ficat) de la donator în moarte cerebrală, primele două transplanturi renale cu grefe de la donatori în moarte cerebrală, realizate cu succes în 1997, primul transplant renal la copil, cu grefă de la donator în moarte cerebrală, realizat în 1999.
De asemenea, primul transplant renal din România la receptor cu HIV a fost realizat cu succes în 2022, transplant combinat de ficat şi pancreas, transplant combinat de ficat şi insule pancreatice, transplant de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului, utilizarea filtrelor de hemoadsorbţie la pacienţii cu pancreatită acută severă, tehnici de bridging către transplant hepatic în cazul pacienţilor cu insuficienţă hepatică acută, dintre care epurarea extracorporeală cuplată cu hemoadsorbţia, tehnici complexe de epurare extracorporeală, implementarea tehnicilor de extubare precoce şi recuperare rapidă în transplantul hepatic, transplant de celule stem hematopoietice pentru diferite boli hematologice.
Au mai fost realizate transplanturi de celule hematopoietice cu condiţionare redusă, dublu autotransplant, transplant de celule hematopoietice în tandem şi implementarea tratamentului cu terapii celulare CAR-T.
În Radiologia Intervenţională din transplantul hepatic au fost realizate în premieră naţională: trombo-aspiraţia şi tromboliza în tromboza arterei hepatice post-transplant, stentarea şi bilioplastia anastomozelor biliare posttransplant, stentarea stenozei de venă portă post-transplant hepatic.
De asemenea, s-au realizat stentarea venei mezenterice superioare şi radioembolizarea hepatică (SIRT) în premieră naţională,
Institutul este cel mai mare centru naţional de proceduri radio-intervenţionale hepato-bilio-pancreatice, cu peste 300 de proceduri TACE şi peste 500 de proceduri biliare anual.
Institutul are una dintre cele mai mari adresabilităţi la nivel naţional, aici fiind internaţi anual peste 50.000 de pacienţi în spitalizare continuă şi aproximativ 80.000 în spitalizare de zi.
Potrivit datelor publicate de institut., 70% dintre pacienţi provin din alte judeţe şi doar 30% din Bucureşti, 66% dintre pacienţi sunt din mediul urban şi 34% din mediu rural, 53% sunt femei şi 47% bărbaţi,