Institutul „Marius Nasta" a demarat al doilea proiect de depistare activă a tuberculozei la nivel naţional

Institutul „Marius Nasta" a demarat al doilea proiect de depistare activă a tuberculozei la nivel naţional

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti a lansat cel de-al doilea proiect naţional de depistare activă a tuberculozei, care se va derula până în 2028. Cu o incidenţă de 48 de cazuri la suta de mii de locuitori în 2023, România înregistrează cel mai mare număr anual de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană şi se confruntă cu o tendinţă ascendentă a cazurilor noi. 

Proiectul naţional de depistare activă a tuberculozei: „Screening TB - Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populaţia vulnerabilă", se va derula până în 2028.

În cadrul proiectului vor fi oferite servicii medicale gratuite de diagnostic pentru 75.001 persoane din comunităţi defavorizate socio-economic sau cu grad de vulnerabilitate crescut din întreaga ţară, inclusiv Bucureşti.

„Caravanele mobile, dotate cu aparatură de radiologie şi echipate cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii, vor facilita accesul la screening pentru toate categoriile care au nevoie de aceste servicii. În plus, diagnosticarea imagistică va fi completată cu testare genetică rapidă pentru confirmare bacteriologică, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)", informează Agerpres.

Persoanele diagnosticate vor fi tratate în reţeaua Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei din România.

Activitatea de screening a început la 1 noiembrie, în penitenciarul Jilava, iar caravanele se vor deplasa pe parcursul lunii în centre rezidenţiale şi zone marginalizate din judeţul Ilfov şi Bucureşti.

Localităţile prioritizate la începutul proiectului sunt Jilava, Snagov, Periş, Tâncăbeşti, Domneşti, Dîrvari, Otopeni, Baloteşti, Voluntari, Ştefăneştii de Jos şi Afumaţi.

În Bucureşti, caravanele vor oferi servicii de diagnostic gratuit în centrele de migranţi şi penitenciare.

„Activităţile medicale derulate de caravanele Screening TB îşi propun să îmbunătăţească accesul egal şi prompt la asistenţă medicală de calitate, cu o atenţie specială acordată grupurilor vulnerabile. Obiectivul principal este facilitarea accesului la servicii de sănătate pe termen lung şi creşterea calităţii asistenţei medicale primare, a îngrijirilor ambulatorii şi a serviciilor de prevenţie", potrivit unui comunicat al Institutului „Marius Nasta".

Totodată, 501 specialişti din domeniul socio-medical, provenind din unităţi publice şi cabinete de medici de familie din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, vor beneficia de cursuri de formare pentru prevenţia şi depistarea precoce a tuberculozei.

Aceştia vor putea facilita accesul la diagnostic şi tratament pentru persoanele din zone defavorizate, acolo unde accesul la servicii medicale este limitat din diverse motive, precizează sursa citată.

Proiectul, în valoare de peste 40 de milioane de lei, este finanţat prin Programul European de Sănătate al Ministerului Fondurilor Europene, cu cofinanţare din partea Ministerului Sănătăţii, este implementat şi coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi două organizaţii non-guvernamentale - Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

„Tuberculoza se vindecă"

Cu o incidenţă de 48 de cazuri la suta de mii de locuitori în 2023, România înregistrează cel mai mare număr anual de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană şi se confruntă cu o tendinţă ascendentă a cazurilor noi.

Programul naţional de depistare activă, îşi propune să contribuie la atingerea ţintelor stabilite de OMS pentru reducerea endemiei de tuberculoză până în 2030.

viewscnt