Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, conf. dr. Bogdan Socea, şi-a anunţat demisia pe pagina sa de social media. Medicul a precizat că anunţul vine „în lumina solicitării domnului ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a primului ministru, precum şi a circumstanţelor recente”.
Fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” exprimă angajamentul personalului unităţii sanitare faţă de pacienţi şi de comunitatea pe care o deserveşte.
„Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate şi sigure pentru toţi pacienţii noştri”, subliniază Socea.
Medicul a anuţat joi că va demisiona în contextul arestării pentru omor calificat a doi medici ATI din unitatea medicală pe care a condus-o, dar a spus că nu şi-a dat demisia mai devreme pentru a susţine în continuare activitatea spitalului până la găsirea unui interimar.
„În urma declaraţiilor domnului Ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, doresc să adresez următoarele puncte de clarificare şi să exprim angajamentul nostru faţă de pacienţi şi de comunitatea pe care o deservim. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat zilele trecute demisia mea şi a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”. Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înţelegem pe deplin gravitatea situaţiei şi impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienţilor şi asupra încrederii comunităţii în sistemul de sănătate”, afirmă medicul în mesajul postat vineri pe Facebook.
Medicul declarase anterior că este medic chirurg în spitalul Pantelimon din 2001 şi că-şi va continua activitatea la fel ca înainte de a ocupa funcţia de manager al unităţii medicale.
„Dorim să subliniem că suntem angajaţi pe deplin în cooperarea cu autorităţile competente pentru a clarifica circumstanţele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficienţe şi a implementa măsurile necesare. În perioada recentă, am demarat o serie de acţiuni pentru a îmbunătăţi calitatea şi siguranţa serviciilor medicale. De asemenea, am iniţiat o revizuire a tuturor protocoalelor şi procedurilor din secţia de Terapie Intensivă", a scris Socea pe pagina sa de Facebook.
„Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate şi sigure pentru toţi pacienţii noştri. Înţelegem importanţa accesului la îngrijire medicală de urgenţă şi ne străduim să îmbunătăţim continuu standardele noastre de practică medicală. În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a Primului Ministru şi a circumstanţelor recente, îmi prezint demisia din funcţia de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Bucureşti, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituţie", mai scrie medicul în mesajul său.
Într-un comunicat dat publicităţii înainte de a-şi anunţa demisia, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon" susţine că a făcut toate demersurile legale necesare, a colaborat şi colaborează în continuare cu autorităţile pentru aflarea adevărului şi este pe deplin angajată pentru a clarifica circumstanţele tragediilor petrecute în unitatea medicală.
„Înţelegem pe deplin gravitatea situaţiei şi impactul negativ pe care acesta îl are asupra familiilor pacienţilor şi asupra încrederii comunităţii în sistemul de sănătate. Dorim să subliniem că suntem angajaţi pe deplin în cooperarea cu autorităţile competente pentru a clarifica circumstanţele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficienţe şi a implementa măsurile necesare", se arată într-un comunicat de presă al spitalului publicat vineri şi semnat de Bogdan Socea, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, organele de anchetă au fost sesizate imediat ce directorul de îngrijiri Camelia Stamatoiu a informat în scris managerul, prin înregistrarea unei solicitări scrise la secretariat, adică în data de 11 aprilie 2024.
„Aceasta a luat cunoştinţă de suspiciunile faptelor cu aspect penal pe data de 10 aprilie 2024, dar nu a anunţat managerul în acea zi. Ulterior, contractul de administrare al doamnei director de îngrijiri Camelia Stamatoiu a încetat înainte de termen la propunerea Consiliului de Administraţie, prin vot unanim, pentru încălcarea mai multor clauze contractuale (legate de fidelitate şi confidenţialitatea de serviciu), fără nicio legătură cu ancheta penală în curs. În consecinţă, doamna Camelia Stamatoiu şi-a reluat postul de execuţie de asistent medical la Spitalul Universitar Bucureşti, care era suspendat pe perioada exercitării funcţiei de conducere", afirmă sursa citată.
Conform comunicatului, în ceea ce o priveşte pe dr. Voicu Elena Antoaneta, Comisia de disciplină a analizat sesizări privind fapte petrecute în ultimele 6 luni, a constatat că acestea reprezintă "abateri deosebit de grave" de la contractul de muncă, fişa postului şi legislaţia în vigoare, "punând în pericol securitatea" pacienţilor şi personalului, recomandând desfacerea contractului individual de muncă.
„Managerul şi Serviciul Resurse Umane au pus în aplicare propunerea Comisiei de disciplină", se mai arată în comunicat.
Doi medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, au fost reţinuţi joi pentru 30 de zile de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.
Cele două doctoriţe sunt acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient în vârstă de 54 de ani, internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.