Medicii de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iaşi au realizat transplant renal la doi pacienţi cu rinichii prelevaţi de la o persoană aflată în moarte clinică la Oradea

Medicii de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iaşi au realizat transplant renal la doi pacienţi cu rinichii prelevaţi de la o persoană aflată în moarte clinică la Oradea

Medicii de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iaşi au efectuat două intervenţii de transplant renal, ambii rinichi fiind prelevaţi de la o persoană aflată în moarte cerebrală la un spital din Oradea, au precizat luni reprezentanţii unităţii medicale, citaţi de Agerpres.

O echipă din cadrul spitalului s-a deplasat sâmbătă la Oradea cu elicopterul pentru a preleva rinichii unei persoane aflate în moarte cerebrală.

Intervenţia a fost posibilă după ce rudele au fost de acord cu donarea organelor.

"Acesta e un lucru neobişnuit până în prezent şi se datorează, pe de o parte, listei de aşteptare încărcate şi existenţei de potenţial primitor pe lista de aşteptare din centrul nostru. Pe de altă parte, acest donator avea o particularitate, el fiind cu virus hepatic C prezent", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuţ Nistor.

Pentru această intervenţie au fost selectaţi doi pacienţi compatibili ai Spitalului "C. I. Parhon” - o femeie de 42 de ani din judeţul Iaşi şi un bărbat de 65 de ani din judeţul Botoşani.

"Pacienta din Iaşi face de 18 ani dializă. A fost o ultimă şansă de a putea fi transplantată. Pacientul din Botoşani are un istoric încărcat de boli cardiovasculare şi existau puţine şanse să mai fie compatibil cu un alt rinichi", a precizat Nistor.

Deşi donatorul avea virusul hepatic C, există protocoale de diagnostic şi tratament care au o rată mare de succes, potrivit medicilor.

"Din fericire există şi metode de monitorizare a hepatitei cu virus C, dar şi mai important este faptul că acest tip de hepatită poate fi tratat. Are un tratament care are o rată de succes de 98 - 99%", a afirmat doctorul.

De la începutul anului, la Spitalul "C. I. Parhon" din Iaşi au fost efectuate 24 de intervenţii de transplant, numărul fiind mai mare decât în anii precedenţi.

La finalul lunii octombrie, medicii de la Spitalul C.I. Parhon au efectuat un transplant renal de la un donator din judeţul Bacău aflat în moarte cerebrală.

România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Potrivit Ministerului Sănătăţii, care pregăteşte o nouă lege a transplantului, România se confruntă cu o scădere a numărului de donatori de organe.

Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În prima jumătate a acestui an, circa 30 de donatori au fost înregistraţi în România.

viewscnt