OMS a lansat o aplicaţie digitală pentru a îmbunătăţi îngrijirea persoanelor în vârstă

OMS a lansat o aplicaţie digitală pentru a îmbunătăţi îngrijirea persoanelor în vârstă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, o aplicaţie digitală pentru a ajuta asistenţii medicali şi cei sociali să ofere îngrijire mai bună persoanelor în vârstă.

Aplicaţia digitală interactivă inovatoare cunoscută sub denumirea "WHO ICOPE Handbook App" oferă îndrumări practice pentru a aborda condiţiile prioritare, inclusiv limitările de mobilitate, malnutriţia, pierderea vederii şi auzului, declin cognitiv, simptome depresive şi asistenţă socială şi suport.

Folosită împreună cu un pachet de instrumente, inclusiv un nou manual, aplicaţia va accelera instruirea personalului medical şi a asistenţilor sociali pentru a rezolva mai bine nevoile diverse ale persoanelor în vârstă.

"Este esenţial că serviciile pentru persoanele în vârstă să fie incluse în pachetele de îngrijire medicală universală. În acelaşi timp, trebuie să existe o bună coordonare între sănătate şi serviciile sociale pentru a oferi îngrijiri optime atunci când este nevoie. Noul pachet de instrumente sprijină îmbătrânirea sănătoasă cu un model de îngrijire coordonat şi centrat pe persoană ”, spune dr. Anshu Banerjee, directorul departamentului Maternal, new-born, child and adolescent health and ageing de la OMS.

Populaţia lumii îmbătrâneşte într-un ritm rapid. Până în 2050, una din cinci persoane va avea peste 60 de ani. Numărul celor peste 80 de ani este prevăzut să se tripleze de la 143 milioane în 2019 la 426 milioane în 2050.

"O astfel de inovaţie va permite persoanelor în vârstă să continue să facă lucrurile pe care le apreciază fără a se împiedica de izolarea socială şi dependenţa de îngrijire. Intervenţia în apropierea locului în care trăiesc persoanele în vârstă, cu participarea activă a comunităţii şi a persoanelor în vârstă în sine, este esenţială pentru un plan personalizat de îngrijire", a spus la rândul său dr. Islene Araujo de Carvalho, conducătoarea grupului ce se ocupă de îmbătrânirea şi îngrijirea integrată la OMS.

Pachetul de instrumente "Îngrijire integrată pentru persoanele în vârstă” este rezultatul a doi ani de consultări ample cu experţi şi părţi interesate, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile.

Programele OMS "Agenda 2030" şi "Obiectivele de Dezvoltare Durabilă" precizează că dezvoltarea va fi realizabilă numai dacă este incluzivă pentru oameni de toate vârstele. Abilitarea persoanelor în vârstă şi posibilitatea participării depline a acestora şi o sănantete bună şi incluziunea socială sunt modalităţi de a reduce inegalităţile.

viewscnt