Potrivit specialiştilor, imunizarea anuală cu un vaccin gripal este cea mai importantă strategie pentru prevenirea gripei şi pentru a reduce riscul complicaţiilor sale cu potenţial grav.
De anul trecut, în România a fost introdus un mecanism de compensare a opt vaccinuri, inclusiv a vaccinului anti-gripal. Acesta este compensat în proporţie de 100% pentru grupurile vulnerabile şi de 50% pentru restul populaţiei eligibile.
Astfel, compensarea vaccinului gripal este gratuită pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniştii din domeniul sănătăţii, copiii şi pacienţii cu afecţiuni cronice.
Mecanismul de compensare a vaccinurilor înseamnă că acestea pot fi procurate de la farmacie de către persoanele interesate în baza reţetei de la medic.
Conform datelor publicate în această săptămână de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în perioada 16-12 decembrie s-au înregistrat 89.109 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS/infecţii acute ale căilor respiratorii şi pneumonii), înregistrându-se cu 43.1% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (62.287) şi cu 15.1% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (104.923).
De asemenea, în intervalul menţionat, au fost raportate 55 cazuri de gripă confirmată de laborator (26 cu virus gripal tip A nesubtipat, 8 cu virus gripal AH1, 1 cu virus gripal AH3 şi 20 cu virus gripal tip B).
Totodată, a fost comunicat şi primul deces confirmat cu virus gripal (tip A, subtip H1), din acest sezon (2024-2025), în cazul unui bărbat în vârstă de 77 ani, din jud.Olt, nevaccinat anti-gripal, având condiţii medicale pre-existente.
Datele INSP, raportează 2.238 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, mai puţine comparativ cu 2.766 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, dar în creştere faţă de 1.421 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, şi 42 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 3 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 15 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate antigripal, până la data de 22 decembrie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.111.749 persoane vaccinate antigripal, în creştere faţă de 1.035.261, în acelaşi interval anul trecut, din care 1.092.332 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat, faţă de 1.012.186, în aceeaşi perioadă a anului trecut.