Programul guvernamental de investiţii în spitalele publice, demarat oficial

Programul guvernamental de investiţii în spitalele publice, demarat oficial

În luna martie 2024, Guvernul a anunţat că va demara un program de investiţii în spitale publice în valoare de 13,25 miliarde lei (2,7 miliarde euro, la cursul de schimb actual) până în 2031. Programul începe oficial vineri, 1 noiembrie 2024, prin deschiderea apelului de depunere proiecte în cadrul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, potrivit ministrului Investiţiilor Europene, Adrian Câciu. Prin acest program vor fi finanţate lucrări de investiţii în spitalele publice existente, valoarea maximă a unei investiţii fiind stabilită în funcţie de importanţa unităţii medicale. 

Programul a fost introdis printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) pentru aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti şi pentru abrogarea OUG nr. 55/2023 (privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu instituţiile financiare internaţionale).

"Potenţiali beneficiari ai acestui program naţional pot depune proiecte începând cu data de 1 noiembrie, până la termenul limită, stabilit prin Ghidul de finanţare aferent PNIIUS (2 decembrie 2024, ora 16:00). Prin lansarea acestui apel se vor realiza numeroase investiţii în infrastructura de sănătate: construcţii noi de spitale, modernizare, extindere şi dotare de spitalelor”, a scris ministrul Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

Bugetul alocat pentru acest program este de 13,25 miliarde lei:, din care 2,1 miliarde lei pentru spitale orăşeneşti şi municipale, 7,3 miliarde lei pentru spitalele judeţene ;i clinice, 500 milioane lei pentru unităţi sanitare finanţate prin proiecte derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care au fost declarate nefinalizate la 31 decembrie 2023 şi 3,25 miliarde lei pentru unităţi sanitare publice care au fost aprobate pentru finanţare din PNRR de către Ministerul Sănătăţii.

Programul are plafoane pentru un proiect, în funcţie de rangul spitalului: 2 miliarde de lei pentru spitalele judeţene, de urgenţă şi mono specialitate, 350,5 milioane de lei pentru spitalele municipale şi 250 de milioane de lei pentru spitalele orăşeneşti.

Beneficiarii noului program sunt spitalele aflate în administrarea autorităţilor locale sau centrale. Potrivit actului normativ aprobat în martie 2024 de către Executiv, autorităţile, locale pot pune la dispoziţie terenuri şi clădiri în vederea realizării proiectelor declarate eligibile.

Investiţiile eligibile pentru finanţare din noul program sunt realizarea de construcţii noi şi dotarea lor, lucrări de modernizare, reabilitare şi dotare, extinderea construcţiilor existente şi dotarea pentru digitalizare şi tranziţia la energie verde.

Finanţarea programului va fi asigurată din fonduri bugetare şi fonduri externe, însă detaliile exacte urmează să fie stabilite mai târziu, printr-o hotărâre de guvern.

viewscnt