S-a lansat procedura de achiziţie pentru construcţia noului Institut Oncologic Regional din Timişoara. Valoarea investiţiei, estimată la peste 900 milioane lei

S-a lansat procedura de achiziţie pentru construcţia noului Institut Oncologic Regional din Timişoara. Valoarea investiţiei, estimată la peste 900 milioane lei

Compania Naţională de Investiţii  a lansat licitaţia pentru lucrările de proiectare, execuţie şi asistenţă tehnică pentru construirea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Timişoara, în valoare estimată de peste 900 de milioane de lei, cea mai mare investiţie medicală din afara Capitalei, dar şi un spital regional construit de la zero.

Proiectul de construire a unui institut oncologic la Timişoara a demarat în urmă cu aproape 15 ani.

În vara anului 2022, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) judeţeană din Timiş anunţa că oraşul Timişoara va avea un institut oncologic regional nou, care va fi construit prin consolidarea, remodelarea şi extinderea unei clădiri existente.

În februarie 2023, Guvernul României a aprobat lista celor 27 de unităţi medicale sau spitale publice care vor fi construite, renovate şi dotate prin finanţare parţială prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţiile vizează asigurarea de noi servicii medicale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor existente, precum şi achiziţii de echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată.

În octombrie 2023, Ministerul Sănătăţii a anunţat planurile finale care prevedeau ca: noua clădire a institutului să aibă 250 de paturi, valoarea proiectului fiind estimată atunci la 1,15 miliarde lei (circa 232 milioane euro), care ar fi reprezentat cea mai mare investiţie realizată până acum în sectorul medical public din Timişoara.

P2 27 octombrie 2023, Guvernul a aprobat la rândul său realizarea obiectivului, dând undă verde lansării licitaţiei de execuţie.

Construirea Institutului Regional de Oncologie din Timişoara a fost inclusă pe lista celor 27 de spitale publice care vor fi construite sau modernizate cu bani din PNRR, propusă de Ministerul Sănătăţii în urma unui proces de evaluare dintr-o listă iniţială de 46 de obiective.

Pentru toate acestea, România are la dispoziţie peste 2,2 miliarde de euro prin PNRR.

Înainte de pandemie, în judeţul Timiş erau luaţi în evidenţă în jur de 15.000 de bolnavi de cancer, cu circa 2.300 de cazuri noi în fiecare an.

În prezent, secţiile de oncologie din sistemul public din Timişoara sunt amplasate în clădiri improprii şi cu o capacitate insuficientă, deşi deservesc pacienţi din toată zona de vest a ţării.

Noua unitate spitalicească va permite accesul la servicii publice de înaltă performanţă pentru pacienţii oncologici din regiunea Banatului.

Conform proiectului, viitorul Institut Regional de Oncologie Timişoara va avea 250 de paturi şi va cuprinde un ambulator de specialitate integrat cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, precum şi săli de tratament.

Totodată, unitatea medicală va dispune de şase săli de operaţie, radioterapie, laborator de medicină nucleară, dar şi un centru de transplant medular şi celule stem.

viewscnt