În contextul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează atrage atenţia asupra celor mai importante teme pentru pacienţii din România, dar şi pentru societatea românească, de la prevenţie, depistarea timpurie a cancerului, la acces la tratamente inovatoare şi suport pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor oncologici.
Astfel, FABC atrage atenţia că, deşi aproape 70% dintre româncele cu vârsta peste 16 ani consideră starea lor de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, unul dintre cele mai ridicate procente din Europa, deşi speranţa de viaţă sănătoasă este cu 10% mai mică decât media UE.
"Această percepţie determină un nivel scăzut de adresabilitate pentru servicii de prevenţie primară, precum vaccinarea, sau la controale periodice preventive, care permit depistarea unor boli cronice în stadii timpurii", menţionează federaţia.
Conform datelor Eurostat, doar una din cinci femei din România declară că suferă de o afecţiune cronică sau se confruntă cu o problemă de sănătate de lungă durată, comparativ cu aproape două din cinci femei, în medie, în Uniunea Europeană.
Aceste date susţin ideea că diagnosticul unor boli ce pot fi prevenite sau tratate este întârziat în România.
Anual, peste 45.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în rândul femeilor din România, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (circa 28% din total), cel colorectal (12%), cancerul de col uterin (7.4%) şi cancerul pulmonar (7%).
"Din păcate, majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate, când tratarea cancerului este mai dificilă. Ponderea femeilor ce autoraportează că nu au beneficiat în cursul vieţii de un examen mamografic pentru depistarea cancerului de sân era de peste 6 ori mai mare în rândul româncelor, comparativ cu media europeană (71,6%, faţă de 11,4%) în 2019", menţionează federaţia.
În plus, aproape jumătate (47%) din femeile din România nu au beneficiat în cursul vieţii de un test Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, comparativ cu 11% în medie în UE.
Aceste date explică faptul că România este ţara UE cu cele mai înalte rate de mortalitate prematură prin cancer de sân (139% peste rata mediană din UE27) şi prin cancer de col uterin (462% peste rata mediană din UE27).
Din totalul deceselor prin cancer în rândul femeilor, aproape un sfert sunt cauzate de cancerul de sân (16,8%) şi de col uterin (7,7%), potrivit datelor oficiale.
"Anual, România pierde prin decesele premature de orice cauză înregistrate la femei peste jumătate de milion de ani de viaţă potenţial, 65% dintre aceştia fiind atribuibili cancerului", mai arată FABC.
Din această cauză, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer trage un semnal de alarmă privind nevoia de a prioritiza sănătatea româncelor şi de a combate cancerul în rândul acestora, în acord cu strategiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi cu Planul Naţional de Cancer.
Astfel, federaţia consideră că este necesară alocarea urgentă de resurse financiare pentru investiţii în educaţie pentru sănătate, prevenţie, depistarea timpurie şi tratamentul cancerelor în rândul femeilor.
„Cancerul mamar triplu negativ (TNBC) are un risc mare de recurenţă în primii cinci ani, aşa că este important ca pacienţii să aibă acces la noi terapii care pot reduce riscul de progresie a bolii. Prima şi singura imunoterapie împotriva acestei afecţiuni în stadii timpurii a fost aprobată în Europa exact în urmă cu 2 ani, iar astăzi avem dovada că prin administrarea acesteia în stadiile incipiente ale TNBC putem spera la vindecare”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
În lipsa accesului la tratamentul adecvat, pentru o parte dintre paciente se pierde oportunitatea vindecării sau a reducerii riscului de recidivă, avertizează federaţia.
Într-o situaţie similară se află şi pacientele cu cancer de col uterin în stadii avansate care încă nu a acces la tratamente inovatoare.