Ministerul Sănătăţii pregăteşte schimbări în reglementarea modului de stabilire a preţului heparinei, care va fi considerat un medicament esenţial, pe fondul crizei mondiale a acestui produs farmaceutic, generată de epidemia de pestă porcină.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Heparina brută este obţinută din intestine de porc, iar epidemia de pestă porcină a declanşat o reducere a disponibilităţii heparinelor începând din 2019 la nivel mondial. Astfel, peste 440 milioane de porci au fost sacrificaţi din această cauză, adică 25-35% din toată populaţia porcină din China, cel mai mare furnizor de materie primă pentru heparine.
"În ţara noastră există notificări de discontinuităţi în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de heparine fracţionate şi, în acelaşi timp, la nivel european sunt producători care au anunţat reducerea livrărilor. În contextul pandemiei generată de virusul SARS-CoV-2 şi al unui consum crescut, este foarte important să se asigure accesul la aceste medicamente, inclusiv prin aplicarea temporară a unei noi modalităţi de calcul a preţurilor", se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Astfel, proiectul vizează asimilarea heparinelor fracţionate, din punct de vedere al stabilirii preţurilor, cu medicamentele esenţiale.
"Cu referire strict la medicamentele din clasa heparine cu greutate moleculară mică, utilizabile în tratamentul pacienţilor COVID-19, proiectul de ordin creează posibilitatea de tratare a acestor produse, din punct de vedere al preţurilor, similar cu alte medicamente precum cele imunologice şi derivate din sânge sau plasmă umană", menţionează proiectul.
Proiectul de ordin urmăreşte asigurarea accesului pacienţilor la medicamente esenţiale prin aplicarea unei noi modalităţi de calcul a preţului pentru aceste produse, a căror discontinuitate temporară sau chiar lipsă reprezintă un risc la adresa sănătăţii populaţiei.
Pentru a evita un potenţial impact negativ asupra coplăţii pacientului, sunt selectate acele produse aflate pe lista de medicamente esenţiale a OMS, coroborat cu sublista C de decontare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicamente care se adresează unor boli cronice grave (leucemie, epilepsie, insuficienţă renală cronică, Parkinson, etc.) precum şi eliberate în cadrul unor programe naţionale de sănătate ca oncologia, tuberculoza, HIV/SIDA, transplant sau diabet zaharat, mai arată autorii proiectului.