Şeful OMS anunţă reformarea organizaţiei pentru a susţine asistenţa medicală primară, cercetarea şi dezvoltarea de noi tehnologii

Şeful OMS anunţă reformarea organizaţiei pentru a susţine asistenţa medicală primară, cercetarea şi dezvoltarea de noi tehnologii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o reformă importantă a instituţiei, care pune accentul pe asistenţa medicală primară în dauna unor proiecte considerate nerealiste, precum eradicarea bolilor.

Reforma organizaţiei cu sediul în Geneva, Elveţia, a fost inţiată de secretarului său general, etiopianul  Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african care ocupă această funcţie.

El a fost ales în 2017, promiţând să se concentreze pe ”asigurarea sănătăţii universale” (UHC).

Această abordare va fi ”prioritatea principală a OMS şi este esenţială pentru tot ceea ce facem”, aşa cum a mai afirmat secretarul general al organizaţiei, citat de Reuters.

Abordarea sa bazată pe asistenţa medicală primară a obţinut sprijinul multor miniştri ai sănătăţii din lume, reflectând astfel eşecul parţial al OMS din 2014, când a izbucnit cea mai gravă epidemie de Ebola din lume.

Atunci s-a constatat că multe dintre cele 11.300 de decese înregistrate din cauza epidemiei ar fi putut fi  împiedicate dacă ar fi existat o mai bună asistenţă medicală primară în Africa de Vest.

”Asigurarea sănătăţii universale” este un proiect al OMS care se va derula pe o perioadă de cinci ani, cu un buget de 3 miliarde de dolari şi care vizează un miliard de oameni.

Alături de această ambiţie de a lansa o reţea globală imensă, OMS doreşte să devină un lider în susţinerea cercetării ştinţifice avansate, inclusiv în domenii precum editarea genetică, şi să se asigure că ţările membre ale organizaţiei vor beneficia cu prioritate de cercetare şi inovare.

Printre prorităţile OMS se mai numără combaterea rezistenţei bacteriilor la antimicrobiene, considerată ”una dintre cele mai urgente ameninţări la adresa sănătăţii din acest moment”.

OMS se va concentra, de asemenea, mai mult şi pe dezvoltarea ”sănătăţii digitale”, pe promovarea vaccinării şi pe dezvoltarea şi folosirea  unor aplicaţii pentru smartphone pentru a ajuta oamenii să gestioneze şi să monitorizeze mai uşor sănătatea.

Un exemplu în acest sens este un program dezvoltat de OMS pentru monitorizarea tensiunii arteriale, utilizând smartphone-ul.

OMS intenţionează să creeze şi o academie, împreună cu universităţi şi instituţii de prestigiu din întreaga lume.

viewscnt