Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, precizări despre utilizarea noradrenalinei: Mortalitatea creşte proporţional cu dozele excesive administrate

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, precizări despre utilizarea noradrenalinei: Mortalitatea creşte proporţional cu dozele excesive administrate

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), a transmis un comunicat, joi seara, referitor la cazul arestării celor „două colege medici specialişti ATI la Spitalul Pantelimon", care oferă explicaţii ştiinţifice detaliate în privinţa utilizării noradrenalinei.

Potrivit ghidurilor internaţionale, noradrenalina (NA) are o doză recomandată, pentru menţinerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puţin 65 mmHg, dar, pentru o perioadă de scurtă de timp, se pot administra doze mult mai mari, „doze mamut”, explică specialiştii.

În cazul în care nici aşa tensiunea pacientului nu creşte, se revine la doza recomandată. De aceea, specialiştii concluzionează că, în cazul pacientului care a murit la Spital Sfântul Pantelimon, nu este vorba despre omor cu premeditare.

 „În lumina evidenţelor din literatura ştiinţifică şi a ghidurilor internaţionale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit în stările de şoc în anumite doze recomandate, iar ţinta terapeutică este menţinerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puţin 65 mmHg. În cazul în care nu se atinge ţinta suntem în faţa unui ŞOC REFRACTAR (n.r. adică organismul nu răspunde) la tratamentul vasopresor şi se acceptă creşterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici aşa nu se atinge ţinta se revine la doza recomandată de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea creşte proporţional cu dozele excesive de NA administrată. Pe de altă parte, neatingerea ţintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%”, au transmis, joi, reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Aceştia specifică faptul că, „din datele puse la dispoziţie de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaştere incompletă a laturii medicale a cazului".

„De fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu şoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / orā!) la care s-a revenit la o doza recomandată (1 ml/orā). Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare. Desigur, aceste argumente stiinţifice trebuie integrate in ansamblul datelor medicale despre pacient (diagnostice de internare, complicaţii, patologii cronice coexistente, scoruri de severitate ale afecţiunilor, alte tratamente şi intervenţii, ete.) pentru o analiză medicală corectă şi completă care să ofere organelor de justiţie toate informaţiile necesare pentru stabilirea adevărului", au transmis specialiştii SRATI.

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

Decizia instanţei nu este definitivă.

„Corpul medical îşi doreşte colaborarea cu sistemul de justiţie pentru o analiză comună transparentă şi profesionistă atât a malpraxisului cât şi a unor astfel de cazuri şi regretām absenta in România a unui grup de experţi medicali acreditaţi de sistemul de justiţie care sa poată oferi expertiză magistraţilor", se mai arată în comunicatul SRATI.

„Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca şi in Románia sà fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislaţia majoritâţii tārilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil. O asemenea abordare pe viitor va reduce emoţia socialā, senzaţionalul şi oroarea cu orice pret, neîncrederea în sistemul medical, demonizarea şi implicit timorarea şi demotivarea medicilor" se arată în comunicatul semnat de preşedintele SRATI, prof. dr. Şerban-Ion Bubenek-Turconi şi de preşedintele Comisiei ATI a MS, prof. dr. Dorel Săndesc, care ocupă şi funcţia de manager al Spitalului Judeţean Timişoara.

Acesta din urmă a publicat pe pagina sa de social-media o imagine cu picioarele necrozate ale unei femei şi a scris că: „aceastea sunt 'beneficiile' noradrenalinei".

Prelungirea tratamentului cu doze mari determină necroza ţesuturilor, progresiv, de la membrele inferioare spre cele superioare, trunchi şamd… corpul se necrozează progresiv, adică moare…", a scris medicul pe pagina sa.

Comunicatul SRATI demontează, „ca să nu zic demolează, teza procurorilor 'privind omorul cu premeditare' pentru care au fost reţinute" joi, pentru 30 de zile, două doctoriţe de la Spitalul Sf. Pantelimon, a comentat joi seara, Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatrie, pe pagina sa de social media.

„Sunt lucruri pe care o echipă de anchetă responsabilă la nivelul procuraturii ar fi trebuit să le afle de la experţi ÎNAINTE de-a proceda la arestări, imolarea publică a unor membri ai corpului medical. Noi răspundem pentru actele şi faptele noastre, ca doctori. Nu suntem nici dumnezei, nici supermeni. Suntem oameni... Cum să târăşti în mocirlă nişte oameni, să-i tratezi ca pe nişte infractori de drept comun, ba - mai mult - să laşi ca opinia publică să 'se decidă' care e adevărul"", a mai scris Gabriel Diaconu.

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

viewscnt