Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a cumpărat un un nou aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) cu o putere de 1,5 Tesla, care va permite pacienţilor din zona Moldovei să beneficieze de investigaţii imagistice de înaltă perfomanţă.
Amplasarea aparatului a necesitat amenajarea unui spaţiu special, consolidat, ai cărui pereţi au fost capitonaţi cu foiţă de cupru pentru a bloca interferenţele şi a asigura un climat optim investigaţiilor de mare acurateţe.
Dispozitivul are o greutate de 7 tone şi o putere de 1,5 Tesla, iar costul său a fost de 600.000 euro fără TVA.
După ce va fi montat, RMN-ul va fi folosit pentru diagnosticarea pacienţilor din toată zona Moldovei care ajung la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi au nevoie de astfel de explorări.
"În ultimul timp patologia s-a diversificat, iar o investigaţie de fineţe făcută cu ajutorul rezonanţei magnetice poate să clarifice un diagnostic, să ne direcţioneze către modul în care trebuie abordat cazul medical", a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iaşi, Lucian Eva, citat de Agerpres.
Până acum Spitalul de Neurochirurgie a folosit pentru investigaţii imagistice un singur aparat RMN, care funcţionează de 14 ani.
Din cauza numărului mare de solicitări, pacienţii sunt nevoiţi să se înscrie pe o listă de aşteptare şi sunt programaţi după câteva luni.
Contractul de achiziţie a fost semnat de ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Băncii Mondiale în baza unui contract prin care, la nivel naţional, au fost achiziţionate echipamente computer tomograf, aparate de rezonanţă magnetică şi sisteme informatice.
În România, cele mai puternice aparate RMN au o putere de 3 Tesla.