Un nou caz de infecţie cu virusul West Nile

Un nou caz de infecţie cu virusul West Nile

Două cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate până pe 1 august, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a confirmat al doilea caz de infectare cu virusul West Nile.

CNSCBT, care asigura coordonarea profesională specifică a retelei nationale de supraveghere epidemiologică şi controlul bolilor transmisibile, precizează că de la începutul perioadei de supraveghere, 3 iunie 2024, până la data de 1 august 2024, s-au înregistrat 2 cazuri confirmate de infecţie cu virusul West Nile.

Al doilea caz s-a înregistrat în judeţul Mureş, la un bărbat din categoaria de vârstă de peste 80 de ani.

„În judeţul Mureş a fost confirmat un caz de encefalită virală acută cu virusul West Nile, în mediul urban, la un pacient de sex masculin, grupa de vârstă 75-84 ani. Pacientul este sub supraveghere medicală internat în spital, evoluţia este lent favorabilă. Menţionăm că encefalita virală acută cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile care este transmisă prin înţepătură de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor, infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic şi severitatea pot fi foarte variate", a precizat DSP, într-un comunicat de presă, informează Agerpres.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să utilizeze insecticid, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost semnalat de INSP săptămâna trecută, la un bărbat din Bucureşti, aflat în grupa de vârstă 60 – 69 de ani.

„Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi, probabil, la sfârşitul lunii august (...) Cu siguranţă vom avea mai multe cazuri, au fost ani când am avut diagnosticate sute de cazuri, în urmă cu 25 de ani a fost prima dată când în România a fost identificată această boală şi a fost o situaţie destul de serioasă. Deocamdată lucrurile sunt sub control”, a afirmat anterior ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

În România, virusul West Nile este transmis de mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în oraşe, cât şi în zonele rurale.

La mai putin de 1% dintre persoanele infectate, virusul poate provoaca o infecţie gravă a sistemului nervos. Aceasta poate include inflamaţia creierului –encefalita– sau a membranelor din jurul creierului şi măduvei spinării– meningita.

Specialiştii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri, infecţia nu prezintă iniţial simptome, dar, când acestea apar, sunt foarte variate şi se manifestă în special prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

În 2023, s-a înregistrat în România cel mai mare număr de infecţii cu virusul West Nile din ultimii 5 ani.

viewscnt