Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a susţinut o conferinţă de presă privind situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon", începând cu ora 11,00, la sediul Ministerului Sănătăţii (MS), în dosarul deceselor suspecte de la Secţia de Terapie Intensivă a unităţii medicale. El a spus că nu are niciun element prin care să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii.
El a declarat la sfârşitul conferinţei că va merge la Spitalul „Pantelimon" pentru a evalua situaţia.
Potrivit ministrului Rafila directorul medical al spitalului „Sfântul Pantelimon" şi-a dat demisia.
Întrebat de ziarişti dacă „îşi asumă personal această situaţie şi dacă va demisiona", ministrul Rafila a răspus că nu-şi va da demisia.
„Eu n-am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru o astfel de acuză, deci din punctul ăsta de vedere nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate aşa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneţi dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoţie e o chestiune pe care o înţeleg, de asta am venit aici, în faţa dumneavoastră să o explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să controlăm, nici să influenţăm...", a declarat ministrul Sănătăţii în această dimineaţă la conferinţa de presă de la MS.
El a precizat că nimeni nu poate interveni în privinţa deciziei medicale individuale a medicului.
„Vă rog să reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Deci nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin. Ce să facem? Să dăm un decret că ministrul Sănătăţii aprobă toate deciziile profesionale medicale din ţara asta? Nu se poate. Şi aşa că, din punctul ăsta de vedere nu cred că această problemă ţine de ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii", a completat ministrul.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai spus că i se pare „absolut incredibil" ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Sfântul Pantelimon", însă este de părere că nu trebuie blamat „în bloc" corpul medical şi a afirmat că cei vinovaţi trebuie „să plătească".
„Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, pentru că discutăm până la urmă în momentul de faţă de o anchetă penală în curs. Nu discutăm despre decizia unei instanţe, pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este pentru mine greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil, dar aş vrea să înţelegem un lucru. Când discutăm despre o anumită specialitate, o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte", a afirmat Rafila.
El a precizat că nu trebuie blamat „în bloc" corpul medical şi că se va deplasa la unitatea medicală pentru a se asigura că activitatea va continua.
„Trebuie să ne aducem aminte de tot ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional. O să mă duc imediat după ce închei conferinţa cu dumneavoastră. (...) Mă duc acolo pentru că este o situaţia fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul „Sfântul Pantelimon" va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la Secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să îl încurajăm. Cine este vinovat să plătească", a arătat ministrul Sănătăţii.
El a spus că nu are niciun element prin care să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii.
„Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem", a mai spus ministrul.
El a afirmat că în calitatea pe care o ocupă nu poate să încalce legea şi să destituie sau să angajeze pe cineva decât în condiţiile legii.
„Eu nu pot să încalc legea. Nici să destitui pe cineva, nici în alt mod, să angajez pe cineva sau să reangajez pe cineva, decât în condiţiile legii. Eu nu pot să dau dispoziţii de angajare sau de desfacere a unui contract de muncă, nu am făcut-o niciodată, decât dacă există o bază legală pentru acesta", a arătat Rafila.
Potrivit acestuia, ancheta Corpului de Control a ministrului Sănătăţii a fost oficială şi s-a făcut pe baza unui ordin.
Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.
Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.
Asistenta medicală reţinută în acelaşi dosar, acuzată de mărturie mincinoasă, a fost eliberată sub control judiciar.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Ministrul Sănătăţii, declaraţii de presă despre situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon”, 8 august, 2024, ora 12:00
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, după vizita la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon - 8 august 2024, ora 14:00