Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar: 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar pe parcursul vieţii

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar: 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar pe parcursul vieţii

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer ca incidenţă şi principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu toate acestea, depistarea timpurie a bolii îmbunătăţeşte ratele de supravieţuire.

De Ziua Mondială de Lupta Împotriva Cancerului Pulmonar, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, face un apel pentru conştientizarea bolii şi pentru limitarea factorilor de risc, în special a fumatului.

„Ziua Mondială a Cancerului Pulmonar reprezintă un prilej de a aduce în atenţia populaţie nevoia de a conştientiza riscul de cancer pulmonar. Această direcţie presupune pe de o parte evaluarea individuală a factorilor de risc la care ne expunem în viaţa de zi cu zi, dar şi ce trebuie să facem pentru a depista cancerul pulmonar în cel mai timpuriu stadiu posibil", a scris Beatrice Mahler pe pagina sa de social-media.

Potrivit medicului, riscul este dat de fumatul zilnic a 20 de ţigări timp de minim 20 de ani, dacă fumătorul a depăşit vârsta de 55 de ani, iar acest risc se menţine până la 15 ani şi după renunţarea la fumat.

„Datele statistice actuale arată că o persoană din 20, va face cancer pulmonar, dacă este în grupa de vârstă 65-84 ani, iar dacă vorbim de riscul de cancer pulmonar raportat la întreaga viaţă, situaţia devine şi mai dramatică pentru că 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar", a scris Mahler.

Potrivit managerului Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, datele sunt îngrijorătoare din perspectiva evoluţiei numărului de cazuri, întrucât se estimează că 21% din cauzele de decese atribuite cancerului să fie produse de cancerul bronhopulmonar atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.

Riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul.

Studii recente sugerează că şi alte aspecte joacă un rol important, cum ar fi poluarea şi imunitatea.

„Există dovezi care arată un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool şi cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc este asociat practic cu fumatul, dar şi date care evidenţiază rolul protector al consumului de ceai" scrie dr. Mahler pe pagina sa de Facebook.

Medicul recomandă renunţarea la fumat şi adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos, şi, de asemenea, realizarea de controale periodice la medic, care înseamnă depistarea precoce a cancerului pulmonar, mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc.

Principalii factor de risc pentru cancerul pulmonar sunt fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, vârsta înaintată, obezitatea, abuzul de alcool şi infecţiile virale.

Pentru cei aflaţi în categoria de risc, fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani, medicul recomandă screeningul pentru cancerul pulmonar ce presupune un examen CT al toracelui cu doză mică radiaţii.

viewscnt