Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) susţine că medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi şi ar putea demara acţiuni legale de recuperare a sumelor restante în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte.
"Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case judeţene de sănătate, dar explicaţia este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanţelor, se arată într-un comunicat al SNMF citat de Agerpres.
Potrivit societăţii, sumele solicitate sunt cuvenite conform clauzelor contractuale şi sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare.
"În aceste condiţii, în care de patru luni medicii de familie subvenţionează funcţionarea centrelor de permanenţă, nivelul de nemulţumire a medicilor este în continuă creştere", menţionează comunicatul.
Medicii de familie sunt hotărâţi să demareze acţiuni legale de recuperare a sumelor restante în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte.
În prezent, în România există 352 de centre de permanenţă.
"Marea lor majoritate funcţionează în zonele rurale sau izolate precum şi în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desfiinţate. Centrele de permanenţă au fost create pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, dar ele reprezintă în acelaşi timp o soluţie privind accesul la servicii medicale de urgenţă pentru pacienţii din mediul rural", se mai arată în comunicat.
În iunie, Sorina Pintea a afirmat că unele centre de permanenţă ar putea fi desfiinţate pe motiv că au ”eficienţă zero”, argumentând că numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale a crescut cu 35% în ciuda existenţei acestor centre.
Ulterior, în august, Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătăţii va face o evaluare a centrelor de permanenţă din ţară până la sfârşitul lunii septembrie, după care vor fi luate măsurile care se impun, în unele cazuri chiar de desfiinţare, dacă nu se justifică existenţa.
Ministrul a susţinut că nu doreşte desfiinţarea centrelor de permanenţă, însă consideră că există situaţii de raportări şi decontări eronate.