Societatea Română de Cardiologie: Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii în România din cauza prevenţiei precare, provocând de trei ori mai multe decese decât cancerul

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii în România din cauza prevenţiei precare, cu o pondere de circa 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, adică de trei ori mai mult decât decesele provocate de cancer, a declarat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), Dragoş Vinereanu, citat de Agerpres.

În plus, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a speranţei de viaţă reduse în România,  de circa 75 de ani în prezent.

"60% dintre români mor prin boli cardiovasculare, faţă de 19% care mor prin cancer. Deci e clar că din acest punct de vedere bolile cardiovasculare omoară cei mai mulţi dintre cetăţenii României. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a unei speranţe de viaţă reduse în România versus UE ", a spus Vinereanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

Medicul consideră că această situaţie este generată de finanţarea redusă a sistemului de sănătate din România.

"Acestea sunt date din 2014. În 2018 lucrurile s-au mai ameliorat puţin, dar în continuare procentul din PIB acordat Sănătăţii este unul dintre cele mai mici din Europa ", a afirmat preşedintele SRC.

“Deşi populaţia României a scăzut din 2000 în 2016 cu aproape 15%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3% la femei şi 8% la bărbaţi. Cu alte cuvinte, dacă ponderăm această reducere a bolilor vasculare în funcţie de reducerea populaţiei, constatăm că de fapt decesele prin boli cardiovasculare, în ultimii 16 ani, au crescut”, a completat el.

O evoluţie îngrijorătoare este legată de decesele provocate de bolile cardiovasculare în rândul tinerilor din România, potrivit specialiştilor.

În plus, situaţia gravă legată de bolile cardiovasculare rămâne aceeaşi din cauza prevenţiei primare precare, deşi în ultimul deceniu România a crescut semnificativ finaţarea sistemului de sănătate.

"Copiii şi tinerii trebuie să ştie să îşi măsoare singuri tensiunea arterială, acasă, şi să ajungă la medic atunci când este nevoie ", a spus preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Gabriel Tatochiţoiu, fost preşedinte al SRC.

Eficienţa măsurilor de prevenţie primară se poate observa în ţări precum Finlanda, care ocupa locul întâi la mortalitatea prin boli cardiovasculare în anii 1970, cu 80% dintre decese, iar în prezent a ajuns la doar 22 - 25%, spun specialiştii.

viewscnt