Un nou semnal de alarmă privind finanţarea programelor naţionale de săntate în acest an

Un nou semnal de alarmă privind finanţarea programelor naţionale de săntate în acest an

Deputatul Alexandru Rafila a tras un nou semnal de alarmă privind finanţarea programelor naţionale de săntate în acest an, avertizând că fondurile aprobate la rectificarea bugetară acoperă necesităţile doar până în luna noiembrie.

"Rectificarea bugetară a fost acordată şi sistemului de sănătate, atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, însă noi suntem foarte preocupaţi de faptul că, în urma acestei rectificări bugetare, există deficite mari de finanţare la programele de sănătate", a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

"Finanţarea este asigurată până în luna noiembrie şi există această informaţie că în luna noiembrie va fi o nouă rectificarea bugetară care să completeze fondurile necesare, dar, din experienţa mea proprie atunci când am lucrat în administraţie, alocarea de fonduri la sfârşitul anului de multe ori face inoperante aceste fonduri şi există un risc major la nivelul programelor naţionale", a completat medicul.

Declaraţia vine la 9 zile după ce fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a descris o situaţie “dramatică” a fondurilor pentru programele naţionale de sănătate publică. Potrivit Ioanei Mihăilă, în lipsa creşterii finanţării la rectificarea bugetară ar putea fi restricţionat accesul la medicamente al unor pacienţi.

Alexandrul Rafila a avertizat că există "un pericol major", mai ales în condiţii de pandemie, deoarece sunt deficite de sute de milioane de lei la programele HIV-SIDA şi pentru tuberculoză, pentru finanţarea Institutului Naţional de Hematologie şi Transfuziologie şi a testelor RT-PCR pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2.

Rercent, preşedintele CNAS a prezentat "cifre tulburătoare", care indicau că, în cursul anului 2020, au murit 88% dintre pacienţii bolnavi de cancer la care tratamentul a fost iniţiat în 2019.

BUGETUL PROGRAMELOR NAŢIONALE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DIN 2021

La finalul lunii iulie, Ministerul Sănătăţii a rectificat bugetul programele naţionale de sănătate publică, care au un buget de 1,78 miliarde lei în 2021, în uşoară creştere faţă de bugetul iniţial. Totuşi, jumătate din buget este alocat pentru achiziţia de vaccinuri împotriva Covid-19.

Astfel, valoarea totală a bugetului programelor naţionale de sănătate publică este de 1,78 miliarde lei în 2021, din care 1,68 miliarde lei (faţă de 1,39 miliarde lei în bugetul iniţial) pentru programul naţional de boli transmisibile.

Cea mai mare sumă este prevăzută “pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19”, de 900 milioane lei (50,5% din bugetul total al programelor naţionale de sănătate publică).

De asemenea, sunt alocate 41 milioane lei pentru programul naţional de securitate transfuzională, 43,7 milioane lei pentru programul naţional de boli netransmisibile, 13,7 milioane lei pentru programul naţional de sănătate a femeii şi copilului şi 670.000 lei pentru programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă.

În cadrul programului naţional de boli transmisibile, în afară de sumele alocate pentru achiziţia de vaccinuri anti-Covid-19, sunt prevăzute sume pentru programul naţional de vaccinare, altele decât anti-Covid-19 (138,8 milioane lei) şi pentru programul naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV (168,5 milioane lei), în timp ce pentru subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost alocată o sumă de 3,25 milioane lei.

Programul de supraveghere şi control al tuberculozei are alocat un buget de 13,6 milioane lei.

viewscnt