Noua tulpină periculoasă de mpox a fost detectată în mai multe ţări europene, cu cel mai recent caz în Marea Britanie la o persoană fără antecedente de călătorie în zonele de risc. Cazurile europene sunt în mare parte asociate cu călătorii în Africa Centrală, dar apar şi transmiteri locale, avertizează experţii în sănătate.
Un număr tot mai mare de cazuri de mpox cauzate de tulpina clada Ib, considerată mai periculoasă, a fost confirmat în mai multe ţări europene. Tulpina, apărută în 2023 în Republica Democratică Congo (RDC), s-a răspândit rapid în Africa Centrală şi a început să fie identificată şi în afara continentului.
Autorităţile sanitare europene monitorizează cu atenţie evoluţia, deşi riscul pentru populaţia generală este considerat scăzut.
Mpox în Europa: unde a fost detectată până acum tulpina mai periculoasă: clada Ib?
Majoritatea cazurilor europene au fost raportate la persoane care călătoriseră în regiuni din Africa unde sunt în desfăşurare focare de mpox.
Regatul Unit a identificat un nou caz de infectare cu o nouă tulpină contagioasă de mpox, devenind cea mai recentă ţară europeană care raportează o infecţie.
Această tulpină a infectat mii de persoane în Africa Centrală de la apariţia sa în RDC în 2023.
Există două subtipuri ale virusului mpox. Clada II, endemică în Africa de Vest, a cauzat focarul global din 2022 care a pus autorităţile sanitare europene şi nord-americane în alertă. Aceasta continuă să circule la nivel redus.
Între timp, clada I, endemică în Africa Centrală, este asociată cu forme mai severe de boală şi un risc mai mare de deces.
Un subset al acestei tulpini mai periculoase, cunoscut sub denumirea clada Ib, a fost identificat în RDC în septembrie 2023 şi s-a răspândit rapid în regiune, în special în Burundi şi Uganda.
Cum se transmite mpox?
Se cunosc încă puţine lucruri despre severitatea infecţiei cu tulpina clada Ib, dar aceasta pare să se răspândească mai uşor şi provoacă forme mai grave la copii.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei, este o boală virală care se poate răspândi uşor între oameni şi de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, cum ar fi aşternuturi, haine şi ace, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Simptomele includ febră, erupţii cutanate dureroase, dureri de cap, dureri musculare şi de spate, energie scăzută, inflamaţia ganglionilor limfatici (ganglioni limfatici măriţi) şi simptome respiratorii.
Ea a fost descoperită pentru prima dată la om în 1970, pe teritoriul actualei RDC.
OMS a declarat focarul de mpox din Africa drept „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", cel mai înalt nivel de alertă al său, în august 2024, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în RDC, care s-a răspândit în ţările vecine. La acel moment, autorităţile sanitare europene au avertizat că este posibil să apară şi cazuri pe continentul European, deşi riscul general rămâne redus.
În afara Africii, noua tulpină a fost detectată în cinci ţări europene, precum şi în Statele Unite, Canada, Brazilia, China, India, Thailanda, Oman, Pakistan, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, informează euronews.
Harta reprezintă ţările din Europa în care a fost detectată tulpina mpox mai periculoasă (mpox clada Ib). Sursă : ECDC, agenţii de sănătate şi rapoarte media - Date din 7 februarie 2025
Ţările europene în care tulpina clade Ib a fost confirmată până acum:
Regatul Unit
Majoritatea celor 11 cazuri din Regatul Unit au avut legătură cu călătorii. Cel mai recent caz, raportat în aprilie, implică o persoană care nu călătorise şi nu avea contact cunoscut cu alte cazuri confirmate. Agenţia britanică de securitate sanitară UKHSA a anunţat că nu s-au identificat alţi infectaţi în rândul contactelor apropiate, iar riscul pentru populaţie rămâne scăzut. Primele cazuri au apărut în octombrie 2024, după ce o persoană revenită din Africa a transmis virusul altor trei membri ai familiei. În septembrie, guvernul britanic a achiziţionat peste 150.000 de doze de vaccin mpox şi a deschis centre de vaccinare în toată Anglia.
Germania
A raportat opt cazuri, cel mai recent în februarie. Primul caz a apărut în octombrie, iar cinci alte infecţii au fost înregistrate în decembrie. Unele dintre acestea implicau membri ai aceleiaşi familii, inclusiv copii, fără transmitere comunitară extinsă.
Belgia
A identificat cinci cazuri. Primele au apărut în decembrie la o persoană revenită din străinătate şi un copil. Alte trei cazuri au fost raportate în ianuarie şi februarie 2025.
Franţa
În ianuarie, autorităţile au raportat un caz în regiunea Bretania, după contact apropiat cu două persoane venite din Africa Centrală. Alt caz a fost raportat în februarie. Autorităţile franceze avertizează că ar putea apărea şi alte cazuri izolate legate de zone cu focare.
Suedia
În august 2024, Suedia a fost prima ţară din afara Africii care a raportat un caz de mpox cu clada Ib. Pacientul a fost diagnosticat în Stockholm după ce fusese infectat în Africa. Nu au mai fost raportate alte cazuri.
Irlanda
În februarie, autorităţile au confirmat un caz de mpox clada Ia (diferită de Ib) la o persoană revenită recent din RDC, spitalizată în Dublin. Riscul pentru public este considerat redus.