Naştere în premieră: O femeie a devenit mamă după un transplant de uter

Naştere în premieră: O femeie a devenit mamă după un transplant de uter

O fetiţă s-a născut în Marea Britanie în urma unui transplant de uter primit de mama sa de la sora sa mai mare, marcând o premieră medicală pentru această ţară, potrivit unui anunţ făcut marţi de un spital din Londra.

Naşterea a avut loc pe 27 februarie 2025 la Spitalul Queen Charlotte and Chelsea, la doi ani după ce femeia, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat de un transplant de uter. Tânăra mamă s-a născut fără acest organ. Atât ea, cât şi fetiţa, se află în stare bună.

Proaspăta mamă a descris naşterea fiicei sale drept un dar extraordinar şi şi-a exprimat speranţa ca această tehnică să ofere în viitor o soluţie viabilă femeilor care altfel nu ar putea duce o sarcină.

Tânăra suferă de o afecţiune congenitală rară, cunoscută sub denumirea de sindrom Rokitansky* (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser/MRKH), în care uterul este subdezvoltat sau absent. Sindromul afectează aproximativ una din cinci mii de femei. Cu toate acestea, ovarele rămân funcţionale, iar ovulele pot fi colectate pentru fertilizare in vitro. Embrionul rezultat a fost implantat după efectuarea transplantului.

Fetiţa poartă numele Amy Isabel, în semn de recunoştinţă faţă de mătuşa sa, donatoarea uterului, şi faţă de dr. Isabel Quiroga, medicul chirurg care a efectuat intervenţia, alături de profesorul Richard Smith.

Pentru a preveni respingerea grefei, tânăra a urmat un tratament imunosupresor. Transplantul a fost realizat în februarie 2023, în cadrul centrului de transplant din Oxford, situat în sudul Angliei.

Chirurgul ginecolog dr. Richard Smith, coordonator al programului britanic de transplant de la donatori vii, a declarat că această naştere este rezultatul a 25 de ani de cercetare.

La nivel mondial, peste o sută de transplanturi de uter au fost efectuate după prima intervenţie de acest fel realizată în Suedia în 2013, ducând la naşterea a aproximativ cincizeci de copii sănătoşi.

*Sindromul MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) este o afecţiune congenitală rară care afectează dezvoltarea organelor reproducătoare feminine. Femeile cu acest sindrom se nasc fie fără uter şi vagin, fie cu uter şi vagin subdezvoltate. Trebuie remarcat faptul că organele genitale externe sunt dezvoltate normal.

viewscnt