Cancerul de sân incipient ar putea fi tratat fără operaţie: o nouă speranţă pentru pacientele oncologice. O posibilă schimbare radicală în tratamentul cancerului de sân vine din partea cercetătorilor de la Centrul de Cancer MD Anderson, din Statele Unite. Studiul echipei sugerează că anumite paciente cu tumori invazive, aflate în stadiu precoce, ar putea evita complet chirurgia, fără a compromite şansele de supravieţuire. Studiul arată că, în anumite condiţii, chimioterapia urmată de radioterapie poate fi suficientă pentru a menţine boala sub control pe termen lung. Studiul a fost extins la 100 de paciente şi, de asemenea, este în prezent investigat în continuare în Coreea de Sud.
La nivel mondial, 2,3 milioane de femei primesc un diagnostic de cancer de sân în fiecare an. Pentru mai mult de un secol, chirurgia a fost standardul de tratament pentru boala invazivă nemetastatică, dar agenţii de chimioterapie îmbunătăţiţi au crescut semnificativ ratele pCR (răspuns complet patologic). Combinarea acestor rate ridicate de răspuns cu biopsia selectivă asistată de vid ghidată prin imagine (VACB) şi cu prelucrarea histologică riguroasă a îmbunătăţit capacitatea medicilor de a determina care pacienţi ar putea să nu necesite intervenţie chirurgicală.
Un recent studiu clinic de mici dimensiuni arată că unele femei cu cancer de sân în stadiu precoce pot evita complet intervenţia chirurgicală. Astfel, pacientele cu cancer de sân invaziv în stadiu incipient pot să evite în siguranţă intervenţia chirurgicală dacă tumorile dispar după chimioterapie, sugerează studiul.
Acesta este primul studiu prospectiv modern fără intervenţie chirurgicală la pacientele cu cancer de sân în stadiu incipient care răspund favorabil la chimioterapie. Acesta se bazează pe datele unui raport anterior cu o urmărire de aproximativ doi ani.
Studiul multicentric a inclus 50 de femei de peste 40 de ani cu cancer de sân triplu negativ sau HER2-pozitiv în stadiu incipient. Vârsta medie a participantelor a fost de 62 de ani; 21 de paciente au avut cancer de sân triplu negativ şi 29 au avut cancer de sân HER2-pozitiv.
Toate participantele au avut o leziune mamară reziduală mai mică de doi centimetri după tratamentul standard de chimioterapie, aşa cum s-a stabilit prin imagistică. Pacientele au avut un VACB ghidat prin imagine. În cazul în care nu a fost identificată nicio boală la biopsie, intervenţia chirurgicală a fost omisă, iar pacientele au trecut la radioterapie standard pe tot sânul. VACB a identificat pCR la 31 de paciente.
Treizeci şi una de paciente care nu mai prezentau semne de cancer rezidual după chimioterapie pentru tumori HER2-pozitive sau triplu negative, de dimensiuni reduse, au primit toate radioterapie, însă niciuna nu a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.
După cinci ani, toate cele 31 de paciente erau în viaţă şi nu prezentau recidivă a cancerului, au raportat cercetătorii în cadrul Întâlnirii Anuale 2025 a Societăţii de Oncologie Chirurgicală (SSO 2025), desfăşurată între 27-29 martie în Tampa, Florida. Rezultatele studiului au fost publicate şi în jurnalul JAMA Oncology.
Nu au apărut evenimente adverse grave legate de biopsie sau decese legate de tratament. Printre limitările studiului se numără dimensiunea acestuia şi timpul de urmărire.
Acest studiu multicentric a fost extins la 100 de paciente şi, de asemenea, este în prezent investigat în continuare în Coreea de Sud.
„Absenţa recidivelor detectabile ale cancerului la cinci ani evidenţiază potenţialul uriaş al acestei abordări fără chirurgie în gestionarea cancerului de sân”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Henry Kuerer, de la Centrul Oncologic MD Anderson al Universităţii Texas.
Medicul atribuie succesul utilizării unei metode de biopsie deosebit de precise pentru a verifica prezenţa bolii reziduale după chimioterapie. În timpul biopsiei ghidate imagistic asistate prin vacuum, echipa sa a utilizat ecografie sau imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a obţine o poziţionare mai exactă a acului şi pentru a colecta mai multe mostre de ţesut cu o singură inserţie.
Cercetătorii au extins studiul pentru a include mai multe paciente, a indicat medicul.
El a precizat că sunt necesare studii clinice suplimentare înainte ca această abordare să poată fi considerată o terapie standard.
Aceste rezultate promiţătoare continue sugerează că eliminarea intervenţiei chirurgicale în cazul cancerului de sân invaziv ar putea deveni noul standard de îngrijire, oferind femeilor şansa de a-şi păstra integritatea corporală, a adăugat el.