Un nou test de sânge ar putea ajuta medicii să detecteze mai devreme cancerul pancreatic, ceea ce ar putea îmbunătăţi ratele de supravieţuire pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer.
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Sănătate din Oregon au dezvoltat un test numit PAC-MANN, abrevierea pentru „test bazat pe activitatea proteazelor utilizând un nanosenzor magnetic.”, care utilizează o mică probă de sânge pentru a detecta modificările activităţii proteazei - un indicator cheie al adenocarcinomului ductal pancreatic (PDAC), cea mai frecventă şi mortală formă de cancer pancreatic.
Cercetarea a fost publicată miercuri în revista Science Translational Medicine.
Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, când opţiunile de tratament sunt limitate. Testele actuale, cum ar fi antigenul glucidic 19-9 (CA 19-9), sunt bune pentru a indica prognosticul, dar nu sunt suficient de sensibile pentru detectarea în stadiu incipient. Noul test PAC-MANN umple această lacună prin identificarea în sânge a semnelor de activitate legate de cancer, ajutând la depistarea cancerului mai devreme.
„Problema cu cancerul pancreatic este că de multe ori îl depistăm prea târziu”, a declarat miercuri într-un comunicat Jared Fischer, de la Centrul de cercetare avansată pentru detectarea precoce a cancerului (CEDAR) al Institutului de cancer OHSU Knight. „Scopul nostru cu PAC-MANN este de a oferi clinicienilor un instrument care poate detecta boala mult mai devreme, când sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament şi există o şansă mai mare de supravieţuire”, a completat el.
Autorii au avut în vedere crearea unui test mai eficient din punct de vedere al costurilor, cu un randament ridicat, care ar putea fi utilizat oriunde, nu doar în laboratoarele de specialitate sau în marile universităţi medicale.
„Testul nostru ar putea fi utilizat pentru persoanele cu risc ridicat de cancer pancreatic, care nu este vizat de testele actuale”, a completat autorul principal al studiului, Jose L. Montoya Mira, inginer de cercetare la CEDAR (OHSU). Inginer şi biolog de formaţie, acesta s-a alăturat echipei de colaborare pentru a-şi aduce cunoştinţele vaste în vederea creării unui test cu un randament ridicat şi mai eficient din punct de vedere al costurilor.
„Acesta permite un screening mai robust şi mai puţin invaziv, spre deosebire de o ecografie endoscopică şi alte teste de biopsie lichidă care necesită volume mari de sânge, permiţând astfel ca testul să fie efectuat mai frecvent pentru o detectare mai precoce”, a explicat cercetătorul.
Screening rapid, accesibil şi precis
Cercetătorii au creat un test neinvaziv folosind probe de sânge de la 350 de pacienţi de la Centrul Brenden-Colson pentru îngrijirea pancresului şi CEDAR din cadrul OHSU. Aceştia fie aveau cancer pancreatic, fie prezentau un risc ridicat de cancer, fie au avut un rol de control. Echipa de cercetare a căutat în sânge anumite proteine, în special proteaze, care devin mai active la persoanele cu PDAC. Prin identificarea acestor proteine, ei au dezvoltat un test care ar putea detecta în mod specific cancerul pancreatic.
Testul PAC-MANN a fost capabil să distingă corect pacienţii cu cancer pancreatic de pacienţii sănătoşi şi de cei cu probleme pancreatice necanceroase în 98% din cazuri. De asemenea, a ajutat la depistarea cancerului în stadiu incipient cu o precizie de 85% atunci când a fost utilizat împreună cu testul CA 19-9.
Constatările au arătat, de asemenea, că PAC-MANN poate urmări cât de bine funcţionează tratamentele. După operaţie, cercetătorii au observat o scădere a activităţii proteazei, sugerând că testul poate ajuta la monitorizarea eficienţei tratamentelor.
„Acest test nu se referă doar la detectare - ar putea, de asemenea, să ne ajute să măsurăm cât de bine funcţionează tratamentele şi să orientăm opţiunile terapeutice”, a precizat Fischer.
Dacă medicii pot urmări răspunsul unui pacient la terapie în timp real, pot lua decizii mai bune privind tratamentul şi pot îmbunătăţi rezultatele.
Spre deosebire de testele tradiţionale, PAC-MANN necesită doar o mică probă de sânge şi oferă o citire simplă, prin fluorescenţă, ceea ce îl face o opţiune rapidă şi accesibilă pentru screening.
„Marea diferenţă cu acest test este costul: este nevoie de doar 8 microlitri de sânge şi 45 de minute pentru a efectua testul la un cost mai mic de un cent pe eşantion”, a indicat Montoya, subliniind că acesta ar putea fi utilizat cu uşurinţă în mediul rural şi în mediile slab deservite, unde testele tradiţionale nu sunt sau nu pot fi utilizate.
Laboratorul are planuri pentru mai multe studii, în special un studiu iniţiat în colaborare cu Institutul de cancer Knight al OHSU şi CEDAR la pacienţii cu risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic.
Dacă este validat în continuare în studiile clinice, PAC-MANN ar putea deveni un instrument valoros pentru depistarea mai rapidă a cancerului pancreatic, oferind pacienţilor mai multe opţiuni de tratament şi o şansă mai mare de supravieţuire.
Cercetătorii speră că testul „este un pas spre sfârşitul cancerului aşa cum îl ştim".
Foto articol: Jared Fischer, stânga, şi Jose Luis Montoya Mira, cercetători în domeniul cancerului la OHSU, au dezvoltat PAC-MANN, un test care utilizează o mică probă de sânge pentru a detecta modificări ale activităţii proteazei, un indicator cheie al celei mai comune şi mai mortale forme de cancer pancreatic. Credit: OHSU/Christine Torres Hicks, 12 februarie 2025.