VIDEO Pacienţii cu Covid de lungă durată prezintă inflamaţie în creier legată de probleme de memorie şi concentrare, a constatat un nou studiu

VIDEO Pacienţii cu Covid de lungă durată prezintă inflamaţie în creier legată de probleme de memorie şi concentrare, a constatat un nou studiu

La pacienţii care suferă de Covid de lungă durată şi de encefalomielită mialgică/sindromul oboselii cronice (ME/CFS) au fost detectate asemănări cerebrale izbitoare, în special un hipocampus mai mare decât normal.

Umflarea unei zone a creierului, asociată cu memoria şi concentrarea, a fost identificată de cercetătorii australieni la pacienţii cu Covid de lungă durată şi oboseală cronică.

Într-un studiu publicat marţi, cercetătorii de la Universitatea Griffith au utilizat un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) cu câmp ultraînalt pentru a analiza modul în care Covid de lungă durată şi encefalomielita mialgică - cunoscută şi sub numele de sindromul oboselii cronice (CFS) - au un impact similar asupra structurii creierului.

Directorul Centrului Naţional Griffith pentru Neuroimunologie şi Boli Emergente (NCNED), profesorul Sonya Marshall-Gradisnik, a declarat că studiul a urmărit să examineze potenţiala suprapunere a simptomelor neurologice între cele două boli.

„Ne-am concentrat pe utilizarea acestui aparat RMN specific pentru a studia creierul acestor participanţi pentru a determina similitudinile în anumite zone ale creierului, cum ar fi hipocampul, care joacă un rol esenţial în controlul memoriei şi al cogniţiei”, a declarat marţi prof. Marshall-Gradisnik, într-un comunicat.

Echipa a identificat un volum semnificativ mai mare al hipocampusului la pacienţii cu Covid de lungă durată şi cu CFS, comparativ cu persoanele sănătoase.

Hipocampusul este o regiune mică, dar importantă a creierului, care ajută la învăţare şi la convertirea amintirilor pe termen scurt în amintiri pe termen lung, precum şi la memoria verbală şi spaţială.

Cercetarea a constatat că volumul hipocampusului a fost similar în rândul pacienţilor cu Covid lung şi CFS şi că inflamaţia în această zonă a fost legată de severitatea simptomelor în ambele grupuri.

Kiran Thapaliya, autorul principal al noului studiu, a declarat că rezultatele arată că afectarea hipocampusului la pacienţii cu Covid de lungă durată şi CFS „poate juca un rol semnificativ în dificultăţile cognitive, cum ar fi problemele de memorie, dificultăţi de concentrare şi un răspuns întârziat la întrebări sau conversaţii”.

El a adăugat că volumul crescut (umflarea creierului) ar putea fi cauzat de neurogeneză - procesul prin care se formează noi celule în creier - sau de prezenţa unui virus în creier.

La cercetare au participat 17 pacienţi cu Covid de lungă durată, 29 de pacienţi cu CFS şi 15 persoane care nu sufereau de nicio afecţiune.

Rezultatele studiului au fost publicată în revista PLOS ONE.

Professor Sonya Marshall-Gradisnik, director al Centrului Naţional Griffith pentru Neuroimunologie şi Boli Emergente (NCNED),

explică noile descoperiri, Universitatea Griffith, 11 februarie 2025
 

viewscnt