Blocarea nervilor cu un anestezic cunoscut a eliminat psoriazisul într-un studiu clinic de mici dimensiuni

Blocarea nervilor cu un anestezic cunoscut a eliminat psoriazisul într-un studiu clinic de mici dimensiuni

Injecţii spinale cu lidocaină ar putea ajuta la eliminarea stării inflamatorii a pielii cauzate de psoriazis, sugerează un studiu pilot restrâns.

Un grup de cercetători din China a efectuat un studiu care a implicat patru pacienţi cu psoriazis sever, pentru validarea conceptului că vizarea anumitor nervi senzoriali ar putea ajuta la tratarea psoriazisului.

Mai sunt multe cercetări de făcut înainte să poată fi folosit ca tratament pentru psoriazis, au precizat experţii.

Cei patru pacienţi, trataţi cu injecţii cu lidocaină de patru ori pe parcursul a câteva luni, au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor de pe piele.

Psoriazisul este o afecţiune cronică a pielii care afectează mai mult de 8 milioane de americani, potrivit Fundaţiei Naţionale pentru Psoriazis, din SUA.

Boala apare în urma unui răspuns imun anormal care declanşează celulele din piele şi le determină să se adune într-un număr mare pe suprafaţa pielii.

Majoritatea oamenilor au o formă numită psoriazis vulgar, sau în plăci. Ei dezvoltă periodic pete roşii, solzoase pe piele, care produc mâncărime şi pot fi dureroase.

Tratamentele standard cu corticosteroizii topici, care vizează inflamaţia, sunt cele mai frecvente. Pentru persoanele cu psoriazis mai sever, unele opţiuni includ terapia cu lumină (expunerea pielii la lumină naturală sau artificială) şi medicamente injectabile care suprimă sistemul imunitar.

În acest nou studiu, cercetătorii din China au încercat o abordare complet diferită. Ei au injectat lidocaină, un anestezic local frecvent utilizat, pentru a bloca nervii senzoriali care declanşează semnalele de durere.

Cercetătorii au decis să încerce tactica după unele observaţii neobişnuite la pacienţii cu psoriazis.

„Studiile de caz au arătat că pacienţii cu psoriazis au prezentat o ameliorare semnificativă a simptomelor după ce au primit anestezie epidurală în timpul intervenţiei chirurgicale”, a declarat cercetătorul principal Honglin Wang de la facultatea de medicină a universităţii din Shanghai.

Asta, sugerează că sistemul nervos ar putea avea un „rol esenţial” în cauzarea psoriazisului.

Pentru studiu, echipa a recrutat patru pacienţi cu psoriazis sever; dintre care doi aveau o erupţie de psoriazis pe tot corpul, iar ceilalţi doi prezentau afecţiunea în principal pe picioare.

Toţi au primit lidocaină epidurală, o procedură prin care un tub mic şi flexibil este introdus în partea inferioară a spatelui pentru a livra medicamentul în spaţiul umplut cu lichid din jurul măduvei spinării.

Cercetătorii au tratat fiecare pacient de patru ori, pe parcursul a două până la cinci luni. Severitatea simptomelor a scăzut cu 35% până la 70%, pe baza unui scor standard care măsoară amploarea afecţiunii.

Îmbunătăţirea a fost menţinută timp de cel puţin şase luni, potrivit raportului, care a fost publicat în numărul din august al revistei, Journal of Investigative Dermatology.

„Cred că este uimitor”, a declarat dr. Alan Menter, un expert în psoriazis care a revizuit constatările.

„Au existat rapoarte de caz ale pacienţilor care au probleme neurologice, iar psoriazisul a dispărut din zonele pielii unde există leziuni ale nervilor”, a declarat Menter, preşedintele diviziei de dermatologie de la Baylor University Medical Center din Dallas.

Motivele pentru care se întâmplă asta, nu sunt pe deplin clare, a adăugat el.

Ca parte a studiului echipa a încercat să afle de ce lidocaina a fost de ajutor: Cercetătorii au indus o afecţiune asemănătoare psoriazisului la şobolanii de laborator, apoi i-au tratat pe unii dintre ei cu lidocaină. S-a dovedit că animalele au avut o creştere excesivă a nervilor senzoriali în zonele pielii afectate de psoriazis, iar tratamentul cu lidocaină a redus acest lucru. Medicamentul a inhibat şi celulele nervoase de la eliberarea unei proteine numite CGRP, care poate alimenta inflamaţia.

Nu au apărut probleme de siguranţă la cei patru pacienţi, dar cercetătorii subliniază necesitatea unor studii mai mari pentru a testa lidocaina epidurală împotriva unui placebo (o substanţă inactivă).

Rămân multe întrebări la care trebuie găsit un răspuns, spun ei.

Dacă tratamentul se dovedeşte sigur şi eficient, ar putea oferi o opţiune pentru pacienţii cu psoriazis care nu au beneficii de la tratamentele standard.

Cât de practică este metoda în lumea reală, ar putea fi însă o problemă. În acest studiu pilot, fiecare tratament cu lidocaină a implicat patru până la şapte injecţii, administrate la intervale de o oră.

Cercetătorii au remarcat că lidocaina epidurală nu este cea mai uşoară terapie de administrat sau de primit.

„Nu cred că orice dermatolog ar putea face asta”, a spus dr. Menter, care a încurajat continuarea cercetărilor privind implicarea sistemului nervos în psoriazis, întrucât ar putea duce la o mai bună înţelegere a cauzelor afecţiunii şi, eventual, la mai multe tratamente.

viewscnt