Conform unui nou studiu, numărul total anual de decese cauzate de boli fungice la nivel mondial a crescut la 3,75 milioane, dublu faţă de estimarea anterioară.
Raportul asupra Incidenţei şi mortalităţii globale a bolilor fungice grave, publicat recent în The Lancet Infectious Diseases, calculează şi un total anual de aproximativ 6,55 milioane de cazuri acute, folosind date din peste 80 de ţări.
Deşi bolile fungice au cauze multiple, cifrele actualizate ale mortalităţii eclipsează totuşi decesele cauzate de alţi agenţi patogeni unici, ucigând de şase ori mai multe persoane decât malaria şi de aproape trei ori mai multe decât tuberculoza.
Raportul este rezultatul colaborării a peste 300 de profesionişti din întreaga lume care au contribuit la publicarea estimărilor din ţările lor şi pentru fiecare boală fungică în parte.
Estimările anterioare au fost imprecise, susţine profesorul David Denning, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Manchester, deoarece multe boli fungice exacerbează o afecţiune existentă, la rândul ei adesea gravă, cum ar fi leucemia sau SIDA, într-un comunicat publicat pe 14 ianuarie..
Cu toate acestea, potrivit studiului, din decesele legate de bolile fungice, aproximativ 68% - sau 2,55 milioane - au fost probabil cauzate direct de acestea.
Aproximativ 1,2 milioane de decese (32%) au avut alte boli de bază, la care au contribuit şi bolile fungice.
Aproximativ o treime din cele 3,23 milioane de decese cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) la nivel mondial sunt legate de infecţia cu ciuperca Aspergillus, constată profesorul Denning.
Deşi tuberculoza pulmonară a fost clasificată ca fiind cauza decesului la 1,2 milioane de persoane în 2019, până la 340.000 (28%) dintre acestea ar putea fi de fapt decese cauzate de boli fungice, estimează el.
Dintre cele 311.594 decese de leucemie estimate la nivel mondial în 2020, 14.000 (4,5%) ar putea fi atribuite aspergilozei, iar unele altor infecţii fungice, constată ei.
Decesele anuale cauzate de cancerul pulmonar şi bronşic se ridică la 1,8 milioane, noua estimare indicând că aspergiloza este implicată în 49.000 de decese (2,7%) dintre acestea.
Candida - un alt tip de infecţie fungică - reprezintă o problemă gravă în cazul pacienţilor de la terapie intensivă, al pacienţilor cu intervenţii chirurgicale complexe, al celor cu diabet, cancer şi insuficienţă renală, precum şi al copiilor prematuri.
Cercetătorii estimează că aproximativ 1,57 milioane de persoane suferă de infecţii Candida în sânge sau candidoză invazivă, cu 995.000 de decese (63,6%), în fiecare an.
Estimările anterioare privind mortalitatea anuală au fost de 1,5 până la 2 milioane, însă acum cercetătorii au constatat că numărul probabil de decese cauzate de sau cu o infecţie fungică este de două ori mai mare, respectiv de aproximativ 3,75 milioane.
„Această lucrare este prima estimare globală cuprinzătoare a incidenţei anuale a bolilor fungice, însă rămân multe lacune şi incertitudini", precizează profesorul Denning în comunicat.
Potrivit acestuia, recenta estimare a fost inspirată de schimbările masive în ceea ce priveşte conştientizarea bolilor fungice şi capacităţile de diagnosticare, determinate de Acţiunea globală împotriva bolilor fungice - Global Action For Fungal Infections (GAFFI), care lucrează în parteneriat cu Universitatea din Manchester, un trust pentru infecţii fungice - Fungal Infection Trust, Fungii: Ameninţări şi oportunităţi din cadrul CIFAR (Fungal Kingdom: Threats and Opportunities), şi reţeaua globală de ambasadori a GAFFI.