Grecia a propus celorlalte state membre ale Uniunii Europene să cumpere în comun teste pentru coronavirus şi patentul pentru un vaccin anti-SARS-CoV-2, atunci când va fi disponibil, măsură care ar asigura o disponibilitate crescută la nivelul ţărilor din blocul comunitar.
Într-un articol publicat în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), premierul elen Kyriakos Mitsotakis a afirmat că găsirea unei soluţii pentru o distribuire cât mai rapidă a vaccinurilor, atunci când acestea vor deveni disponibile, reprezintă o sarcină dificilă, dar urgentă.
În prezent sunt în curs de dezvoltare cel puţin 20 de vaccinuri pentru SARS-CoV-2, multe dintre ele fiind finanţate din fonduri publice sau de către organizaţii filantropice.
“În cazul ideal, după ce eficienţa lor va fi dovedită, vaccinurile ar trebui distribuite cât mai rapid şi echitabil - şi la un cost rezonabil”, a spus Mitsotakis, citat de Reuters.
Cumpărarea drepturilor asupra patentului pentru un vaccin va oferi companiilor farmaceutice stimulente pentru noi investiţii în cercetare-dezvoltare şi va asigura o cheltuire judicioasă a taxelor plătite de cetăţenii europeni.
Potrivit propunerilor premierului Greciei, costul pentru patentul vaccinului poate fi împărţit între statele membre ale UE, fiind vorba de o soluţie unică, folosită doar în cazuri de extremă urgenţă precum o pandemie.
Mai mult, această măsură nu va afecta sustenabilitatea industriei de tehnologie medicală, a subliniat Kyriakos Mitsotakis.
Premierul elen a argumentat că, odată ce patentul va fi cumpărat, vaccinul va putea fi produs în mai multe locuri din UE şi distribuit prin mai multe canale simultan, ceea ce va creşte disponibilitatea pentru cetăţenii europeni.
Europa este continentul cel mai afectat de pandemia de coronavirus, având peste 500.000 de cazuri confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 şi peste 50.000 de decese provocate de Covid-19.