Israelul a vaccinat împotriva Covid-19 circa 600 de copii cu boli cronice, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani, iar până acum au fost raportate foarte puţine reacţii adverse, relatează The Guardian, care citează un oficial israelian.
Este primul program de vaccinare a copiilor împotriva Covid-19 în afara studiilor clinice. Măsura a fost aprobată de Ministerul Sănătăţii din Israel, care a recomandat vaccinarea anumitor categorii de adolescenţi care suferă de boli cronice ce îi fac vulnerabili în faţa virusului SARS-CoV-2.
"Până acum am imunizat în jur de 600 de copii. N-am observat niciun caz de reacţii adverse majore, chiar şi cele minore sunt rare. Este un lucru încurajator", a afirmat Boaz Lev, şeful comitetului responsabil de vaccinare, pentru the Guardian.
Printre afecţiunile de care suferă copiii imunizaţi se numără fibroza chistică (sau mucoviscidoza), o boală genetică ce afectează mai ales plămânul şi pancreasul şi se manifestă din primii ani de viaţă.
Vaccinurile autorizate în prezent - inclusiv cel al Pfizer/BioNTech, utilizat în Israel - pot fi folosite doar la persoanele cu vârsta de cel puţin 16 sau 18 ani, deoarece studiile clinice pe baza cărora au fost aprobate nu au inclus copii.
Totuşi, Pfizer derulează în prezent un studiu clinic pentru a testa siguranţa şi eficacitatea vaccinului său anti-Covid-19 la adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani şi urmează să demareze un alt studiu, care va include copii cu vârsta între 5 şi 11 ani.
De asemenea, Universitatea Oxford a anunţat că va realiza un studiu clinic pentru a testa vaccinul AstraZeneca la copiii cu vârsta de cel puţin 6 ani.
Rezultatele acestor studii clinice vor fi disponibile peste câteva luni.
Israelul este ţara cu cea mai ridicată rată de imunizare împotriva Covid-19 din lume. Până acum au fost administrate în Israel peste 9 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, iar 56% din populaţia ţării a primit cel puţin o doză de vaccin.