Sarcina reprezintă pentru fiecare femeie o perioadă specială, cu numeroase provocări, cu transformări, cu schimbări de ordin psihologic şi fizic. Sarcina fiziologică are o durată de 38–40 de săptămâni, interval împărţit în trei trimestre. În toate cele trei trimestre, gravida este monitorizată îndeaproape de un medic ginecolog şi efectuează, conform recomandărilor, investigaţii de monitorizare a sarcinii, specifice fiecărui trimestru.
Este important ca femeia însărcinată să urmeze o dietă alimentară echilibrată şi adecvată nevoilor nutritive ale organismului. Nu trebuie neglijată nici sănătatea orală a femeii gravide, existând riscul de apariţie a bolilor sau distrugerilor dentare în cazul instalării unor dezechilibre minerale. În plus, vârsta mamelor este din ce în ce mai ridicată, fapt ce conduce la o creştere a riscului de apariţie a complicaţii pe perioada sarcinii.
Maternitatea SANADOR asigură toate nevoile medicale şi psihologice ale viitoarelor mame
Maternitatea SANADOR oferă servicii competente complete de monitorizare a sarcinii, naştere, îngrijire avansată a nou-născutului şi a mamei, într-un mediu prietenos.
Spitalul Clinic SANADOR dispune de 3 săli de naştere şi de cea mai performantă secţie de terapie intensivă neonatologie din sectorul medical privat, asigurând gradele de asepsie necesare şi toate echipamentele necesare pentru tratarea fiecărui caz în parte conform protocoalelor. Sălile de operaţie beneficiază de centrală proprie de tratare a aerului.
Femeile care aleg naşterea la SANADOR pot beneficia de sistemul rooming-in (în care bebeluşii pot rămâne cu mamele în rezervă) sau pot alege ca nou-născuţii să rămână sub atenta supraveghere a personalului medical din Secţia Neonatologie.
Maternitatea SANADOR susţine alăptarea la sân încă din primele ore de la naştere. Astfel, mamele nou-născuţilor la termen sănătoşi sunt îndrumate să pună copilul la sân cât mai repede şi cât mai frecvent. Secţia dispune de personal specializat care asigură suport şi consiliere proaspetelor mămici, dar şi pompe profesionale de sân, astfel încât micuţii să poată beneficia de laptele matern cât mai repede.
Blocul de naşteri al Spitalului Clinic SANADOR este conectat cu cea mai performantă secţie de terapie intensivă neonatală din sectorul medical privat. În cazul în care nou-născuţii nu pot fi alăptaţi la sân sau necesită internarea în Secţia de Terapie Intensivă Neonatală, aceştia beneficiază de îngrijire specializată corespunzătoare nevoilor lor medicale.
Copiii născuţi în Maternitatea SANADOR pot beneficia de screening auditiv şi screening metabolic extins.
Care sunt temerile femeilor însărcinate?
De la momentul stabilirii diagnosticului de sarcină în evoluţie, femeile trec prin mai multe etape de autocunoaştere şi de adaptare la noul statut. În această perioadă, se pot simţi nesigure pe propria capacitate de a gestiona situaţiile apărute brusc şi pot dezvolta anxietate faţă de evenimentele care vor urma şi pentru care nu se simt pregătite.
Aşadar, există anumite nelămuriri privind sarcina sau naşterea pe care femeile însărcinate simt nevoia să le discute cu medicul lor. De asemenea, sunt multe aspecte legate de evenimentele fiziologice care vor surveni pe durata dezvoltării nou-născutului, informaţii foarte utile pentru viitoarele mămici. Astfel, acestea se vor simţi mai pregătite şi mai echilibrate pe perioada sarcinii.
La Maternitatea SANADOR, femeile însărcinate găsesc medici răbdători şi dedicaţi monitorizării, consultării şi sfătuirii lor. În plus, medicii SANADOR pot asigura viitoarelor mămici siguranţă, confort, încrederea că orice problemă are soluţie şi speranţa că lucrurile vor fi exact aşa cum şi le-au imaginat prin realizarea serviciilor medicale, cu ajutorul tehnologiei inovative şi profesionalismului dovedit.
Ce presupune îngrijirea medicală a unui nou-născut prematur?
Printre cei mai importanţi factori de risc pentru naşterile premature sunt: copil născut prematur în antecedentele mamei, sarcină gemelară, intervalul mic de timp dintre două sarcini consecutive, prezenţa infecţiilor/bolilor cronice/particularităţilor anatomice ginecologice (col scurtat) ale mamei, vârsta mamei (sarcinile apărute la mame cu vârste sub 18 ani sau peste 35 ani au risc crescut de prematuritate), stresul etc.
Nou-născuţii prematuri sunt preluaţi, după momentul naşterii, şi îngrijiţi în secţia de terapie intensivă neonatală, unde sunt monitorizaţi cu ajutorul aparaturii performante, cu senzori speciali pentru temperatură sau zgomot. În funcţie de nevoile de îngrijire ale prematurului, acestuia i se administrează diverse substanţe nutritive, oxigen, medicaţie specifică.
Îngrijirea medicală în terapia intensivă neonatologică reprezintă o provocare şi este necesară o supraspecializare a personalului pentru a putea asigura toate nevoile micilor pacienţi în deplină siguranţă. Pot fi necesare manevre invazive de montare a căilor intravenoase de acces pentru recoltare analize sau administrare medicamente, de conectare la aparatura de monitorizare sau de ventilare respiratorie, însă toate aceste manevre sunt efectuate printr-un protocol bine stabilit şi gestionate cu mare grijă.
Aceste îngrijiri depind foarte mult de tolerabilitatea tânărului organism. Personalul medical dedicat asigură monitorizarea atentă a nou-născuţilor, intervenind de fiecare dată când este nevoie de modificarea sau ajustarea tratamentului. Astfel, SANADOR oferă îngrijire profesională permanentă fiecărui bebeluş născut în cadrul maternităţii sau internat ulterior naşterii, asigurând menţinerea funcţiilor vitale şi dezvoltarea normală pentru a obţine un status cât mai favorabil la momentul externării.