Dieta cu sucuri naturale din fructe şi vegetale ar putea să nu ne facă mai sănătoşi. Un studiu recent al Universităţii Northwestern, din Statele Unite, sugerează că sucurile naturale ar putea face, de fapt, contrariul. Potrivit cercetătorilor, dietele cu sucuri naturale fără fibre pot creşte bacteriile din gură şi intestin asociate cu inflamaţia. Studiul lor arată că sucurile naturale pot avea un efect dăunător asupra sănătăţii chiar şi după numai trei zile.
Studiul, publicat recent în revista Nutrients, a constatat că o dietă bazată doar pe sucuri din legume şi fructe - chiar şi pentru doar trei zile - poate declanşa modificări ale bacteriilor intestinale şi orale legate de inflamaţie şi declin cognitiv.
Oamenii de ştiinţă de la Northwestern au studiat trei grupuri de adulţi sănătoşi. Un grup a consumat doar sucuri, altul a consumat sucuri şi alimente integrale, iar un al treilea a mâncat doar alimente integrale pe bază de plante. Oamenii de ştiinţă au colectat salivă, tampoane de obraz şi probe de scaun înainte, în timpul şi după diete pentru a analiza modificările bacteriene folosind tehnici de secvenţiere a genelor.
Grupul care a consumat doar sucuri a prezentat cea mai semnificativă creştere a bacteriilor asociate cu inflamaţia şi permeabilitatea intestinală, în timp ce grupul care a consumat alimente integrale pe bază de legume şi plante a înregistrat modificări microbiene mai favorabile. Grupul cu sucuri plus alimente a prezentat unele modificări bacteriene, dar mai puţin severe decât persoanele din grupul care a consumat doar sucuri naturale.
Aceste constatări sugerează că sucurile naturale fără fibre pot perturba microbiomul, putând duce la consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii.
„Majoritatea oamenilor se gândesc la sucurile naturale ca la o cură sănătoasă pentru curăţarea organismului, dar acest studiu trage un semnal de alarmă că ne-ar putea afecta foarte rapid sănătatea”, spune autorul principal dr. Melinda Ring, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă de la Facultatea de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern şi medic la spitalul universitar Northwestern, într-un comunicat.
„Consumul de cantităţi mari de sucuri naturale cu puţine fibre poate duce la dezechilibre microbiome care ar putea avea consecinţe negative, cum ar fi inflamaţia şi sănătatea intestinală redusă”, a precizat medicul.
De ce contează fibrele
Sucurile naturale îndepărtează o mare parte din fibrele din fructele şi legumele întregi, care hrănesc bacteriile benefice ce produc compuşi antiinflamatori precum butiratul.
Fără fibre, bacteriile iubitoare de zahăr se pot înmulţi. Conţinutul ridicat de zahăr din sucuri alimentează şi mai mult aceste bacterii dăunătoare, perturbând microbiomul intestinal şi pe cel oral. Studiul sugerează, de asemenea, că aportul redus de fibre poate afecta metabolismul, imunitatea şi chiar sănătatea mintală.
Microbiomul oral reacţionează rapid
Spre deosebire de microbiota intestinală, care a rămas relativ stabilă, microbiomul oral a prezentat schimbări dramatice în timpul dietei bazate doar pe sucuri naturale. Oamenii de ştiinţă au constatat o reducere a bacteriilor benefice Firmicutes şi o creştere a Proteobacteria, un grup bacterian asociat cu inflamaţia.
„Acest lucru evidenţiază cât de repede alegerile pe care le facem în ceea ce priveşte dieta (regimul alimentar) pot influenţa populaţiile bacteriene legate de sănătate”, a precizat dr. Ring. Microbiomul oral pare să fie un barometru rapid al impactului dietei, a adăugat medicul.
Constatările subliniază nevoia pentru mai multe cercetări cu privire la modul în care sucurile naturale şi alte diete au un impact asupra microbiomului, în special la copii, care consumă adesea sucurile drept înlocuitor de fructe.
„Compoziţia nutriţională a dietelor cu sucuri naturale - în special nivelurile de zahăr şi carbohidraţi al acestora - joacă un rol cheie în modelarea dinamicii microbiene atât în intestin, cât şi în cavitatea bucală şi ar trebui să fie luate în considerare cu atenţie”, a indicat primul autor Maria Luisa Savo Sardaro, cercetător la departamentul de antropologie de la Universitatea Northwestern şi profesor de microbiologie alimentară la Universitatea San Raffaele din Roma.
Acest studiu subliniază, de asemenea, importanţa prioritizării fibrelor în recomandările unui regim alimentar sănătos şi în producţia alimentară.
„Dacă vă place să beţi sucuri naturale, luaţi în considerare folosirea unui blender pentru a păstra fibrele intacte sau combinaţi sucurile cu alimente integrale pentru a echilibra impactul asupra microbiomului”, recomandă medicul.