O recentă descoperire ar putea conduce la noi strategii de tratament pentru infertilitate, dar ridică şi potenţiale îngrijorări cu privire la terapiile emergente pentru distrofia musculară şi obezitate.
O linie de comunicare nou descoperită între muşchii corpului şi glanda pituitară poate juca un rol neaşteptat în fertilitatea feminină, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea canadiană McGill au descoperit că o proteină produsă în muşchi ajută la gestionarea eliberării unui hormon produs în glanda de mărimea unui bob de mazăre ataşată la baza creierului - glanda pituitară.
Descoperirile, publicate recent în revista Science, ar putea duce la noi opţiuni de tratament pentru infertilitate, au declarat cercetătorii.
„Până acum, nu se ştia că aceste două organe vorbesc între ele sau cum fac acest lucru”, a declarat autorul principal Daniel Bernard, profesor în cadrul departamentului de farmacologie şi terapie al McGill. „Această descoperire deschide un nou capitol în înţelegerea noastră asupra corpului uman şi a conexiunilor sale complexe”.
Cum se poate întoarce împotriva ta creşterea masei musculare
Hormonul hipofizar studiat, cunoscut sub numele de hormon foliculostimulant (FSH), promovează maturarea ovulelor în ovare. O deficienţă poate duce la infertilitate.
Proteina musculară - miostatina - acţionează ca o frână naturală a organismului asupra creşterii musculare.
Lucrând cu şoareci, cercetătorii au constatat că scăderea nivelului de miostatină întârzie pubertatea şi reduce fertilitatea. Restabilirea mioztatinei a crescut nivelul FSH, dar încă nu s-a stabilit dacă acest lucru poate restabili fertilitatea.
Medicamentele concepute pentru a bloca miostatina, în scopul de a construi muşchi, sunt în curs de dezvoltare pentru a trata afecţiuni precum distrofia musculară. Companiile farmaceutice testează, de asemenea, dacă blocarea miostatinei poate ajuta la conservarea muşchilor la persoanele care utilizează medicamente pentru pierderea în greutate cu receptori GLP-1, cum ar fi Ozempic (semaglutidă), care pot duce atât la pierderea grăsimii, cât şi a muşchilor.
Acest studiu, cu toate acestea, ridică îngrijorări cu privire la potenţialele riscuri pentru sănătate ale blocării miostatinei.
„Am constatat că medicamentele experimentale create pentru a trata afecţiunile de pierdere a masei musculare au scăzut nivelul FSH la şoarecii femele. Deşi aceste medicamente pot creşte efectiv muşchii, există riscul de a perturba hormonii reproducători şi fertilitatea”, a declarat primul autor Luisina Ongaro, cercetător în laboratorul lui Daniel Bernard.
Descoperirea deschide, de asemenea, posibilitatea de a analiza dacă variaţiile naturale ale nivelurilor de miostatină ar putea explica momentul pubertăţii, lipsa menstruaţiei la femeile sportive şi infertilitatea atunci când nu există o cauză aparentă.
În continuare, cercetătorii intenţionează să testeze dacă rezultatele obţinute la şoareci se aplică şi la oameni, o perspectivă pe care o consideră promiţătoare.
Studiul a fost sprijinit de Institutele canadiene de Cercetare în domeniul Sănătăţii (The Canadian Institutes of Health Research-CIHR).