Cercetătorii de la universitatea Sheffield, din Anglia, au dezvoltat o nouă metodă cu ultrasunete care poate măsura pentru prima dată nivelul de tensiune din ţesutul uman, un indicator cheie al bolilor.
Tehnica, realizată de dr. Artur Gower de la departamentul de inginerie mecanică a universităţii, împreună cu cercetători de la Harvard, şi universităţile Tsinghua şi Galway, ar putea fi folosită pentru a construi noi aparate cu ultrasunete capabile să diagnosticheze mai bine ţesuturile anormale, cicatricile şi cancerul.
Ultrasunetele folosesc unde sonore pentru a crea imagini ale organelor din interiorul corpului uman. Cu toate acestea, imaginile produse de tehnicile actuale utilizate în domeniul sănătăţii nu sunt, de obicei, suficiente pentru a diagnostica dacă ţesuturile sunt anormale.
Pentru a îmbunătăţi diagnosticul, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a măsura forţele, cum ar fi tensiunea, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.
Tensiunea este generată în toate ţesuturile vii, astfel încât măsurarea acesteia poate indica dacă ţesutul funcţionează corect sau dacă este afectat de o boală.
Cercetătorii au folosit o tehnică dintr-un proiect feroviar al universităţii Sheffield, care utilizează unde sonore pentru a măsura tensiunea de-a lungul liniilor de cale ferată.
Tehnica, utilizată atât pentru ultrasunetele feroviare, cât şi pentru cele medicale, se bazează pe un principiu simplu: cu cât tensiunea este mai mare, cu atât mai repede se propagă undele sonore.
Folosind acest principiu, cercetătorii au dezvoltat o metodă care trimite două unde sonore în direcţii diferite. Tensiunea este apoi corelată cu viteza undelor cu ajutorul unor teorii matematice dezvoltate de cercetători.
Metodele anterioare de ultrasunete au avut dificultăţi în a arăta diferenţa dintre un ţesut rigid sau un ţesut sub tensiune.
Tehnica dezvoltată este prima capabilă să măsoare tensiunea pentru orice tip de ţesut moale şi fără a şti nimic despre acesta.
Într-o nouă lucrare, publicată săptămâna trecută, în revista Science Advances, cercetătorii descriu noua metodă şi demonstrează cum au folosit-o pentru a măsura tensiunea din interiorul unui muşchi.
„Atunci când mergeţi la spital, un medic poate folosi un dispozitiv cu ultrasunete pentru a crea o imagine a unui organ, cum ar fi ficatul, sau a unei alte părţi a corpului, cum ar fi intestinul, pentru a-l ajuta să exploreze care ar putea fi cauza unei probleme", a declarat dr. Artur Gower, profesor de dinamică la Sheffield.
Potrivit medicului, una dintre limitările ecografiilor utilizate în prezent în domeniul sănătăţii este că imaginea singură nu este suficientă pentru a diagnostica dacă vreunul dintre ţesuturi este anormal.
„Ceea ce am făcut în cercetarea noastră este să dezvoltăm o nouă modalitate de a folosi ultrasunetele pentru a măsura nivelul de tensiune din ţesuturi. Acest nivel de detaliu ne poate spune dacă ţesuturile sunt anormale sau dacă sunt afectate de cicatrici sau boli", a detaliat medicul.
El a mai precizat că este prima dată când ultrasunetele pot fi folosite pentru a măsura forţele din interiorul ţesutului şi arstfel tehnica ar putea fi folosită acum pentru a construi noi aparate cu ultrasunete capabile să diagnosticheze mai devreme ţesuturile anormale şi bolile.