"Memoria imunitară" a celulelor sistemului imun uman durează cel puţin şase luni după vindecarea de Covid-19 în cazul persoanelor care au avut forme uşoare ale bolii sau au fost asimptomatice, sugerează un nou studiu britanic, care aduce noi indicii privind posibila durată a imunităţii la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Birmingham şi Public Health England şi publicat pe platforma bioRvix, a inclus 100 de pacienţi care au avut Covid-19 în Marea Britanie, dar nu au fost spitalizate deoarece au avut forme uşoare ale bolii sau nu au avut simptome.
Cercetătorii au luat probe de sânge de la persoanele respective la şase luni după ce au fost confirmate cu Covid-19 şi au descoperit că, deşi nivelul anticorpilor specifici a scăzut sensibil, răspunsul celulelor T - o componentă-cheie a sistemului imunitar - a rămas robust.
De asemenea, studiul arată că răspunsul celulelor T este diferit, fiind mai puternic la persoanele care au avut forme simptomatice de Covid-19 comparativ cu persoanele asimptomatice.
Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri sugerează două explicaţii posibile: fie imunitatea celulară oferă o mai bună protecţie împotriva reinfectărilor la persoanele care au avut simptome, fie persoanele asimptomatice nu au nevoie de un răspuns imunitar puternic pentru a combate virusul.
"Descoperirile noastre ne fac să fim moderat optimişti în legătură cu puterea şi durata imunităţii generate de infecţia cu SARS-CoV-2, însă aceasta este doar o piesă dintr-un puzzle. Mai avem nevoie să învăţăm multe lucruri înainte să înţelegem cum funcţionează imunitatea la Covid-19", a explicat Paul Moss, coautor al studiului şi profesor de hematologie la Universitatea Birmingham, citat de Reuters.
Autorii consideră că rezultatele studiului oferă indicii că "memoria imunitară" a celulelor T în cazul Covid-19 ar putea dura mai mult decât anticorpii spercifici.